Hyppää pääsisältöön

Kansalliskirjaston peruskorjaukselle Rakentamisen Ruusu -kunniamaininta

Julkaisupäivä
Helsingin kaupungin rakennuslautakunta on myöntänyt Kansalliskirjaston peruskorjaukselle Rakentamisen Ruusu -kunniamaininnan laadukkaasta työstä.

Kansalliskirjaston Engelin osan vaurioituneet seinämuuraukset pyrittiin tiivistämään injektoimalla juoksevalla kalkkilaastilla ja täyttämällä tiilien saumoja käsin kalkkilaastilla. Korjattujen halkeamien pinnat hierrettiin ja silotettiin mahdollisuuksien mukaan vastaamaan koskemattomia, autenttisia pintoja ja retusoitiin ehjiksi.

Vuonna 1840 valmistunutta Kansalliskirjastoa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista rakennuksista. Engelin arkkitehtuuri on edelleen aistittavissa, vaikka rakennusta on laajennettu ja peruskorjattu kuudesti.

Palkittava peruskorjaus tehtiin kirjaston alkuperäisessä osassa.  Kattava korjaus kohdistui mm. kirjaston toiminnallisuuden tehostamiseen, esteettömyyden ja turvallisuuden parantamiseen, rakenteellisiin korjauksiin, pintojen konservointiin ja talotekniikan uusimiseen. Suunnitelmat laadittiin mallintamalla, mikä vaati osapuolilta kekseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Perustelut
Kunniamaininta myönnettiin Engelin kauneimpana työnä pidetyn kirjastorakennuksen oivaltavasta ja pieteetillä suunnitellusta peruskorjauksesta.

Kansalliskirjaston peruskorjaus on ollut lukuisten toimijoiden yhteistyö, jolla taattiin instituution säilyminen ja kirjaston arkkitehtuuri. Merkittävässä roolissa on pääsuunnittelijan lisäksi ollut Museovirasto. Kohteen talotekniikan uusiminen tilojen laajennuksen sekä uusien iv-konehuoneiden rakentamisen yhteydessä on ollut poikkeuksellisen haastava tehtävä. Uusitun talotekniikan on samalla edellytetty sopeutuvan täydellisesti arkkitehtuuriseen kokonaisuuteen. Kirjaston kupolissa on alkuperäisen rakenteen vuoto-ongelmia korjattu uuden ilmanvaihdon painesuhteilla.

Ruusut ja kunniamaininnat ojennettiin kolmelle suunnittelijalle

Pää- ja arkkitehtisuunnittelija: arkkitehti Pauno Narjus, LPR-arkkitehdit Oy

LVI-suunnittelijat: insinööri Henrik Finne ja insinööri (AMK) Niko Lipponen, Insinööritoimisto Leo Maaskola Oy

 

Lisätietoja Helsingin kaupungin rakennuslautakunnan sivuilla:
Rakentamisen Ruusu 2016 Löylylle ja Roihuvuoren ala-asteen peruskorjaukselle

Verkkouutinen Kansalliskirjaston verkkosivuilla 1.3.2016: Kansalliskirjaston avajaisia juhlitaan tiistaina 1.3.

Avainsanat
Indeksitermit