Kansalliskirjaston päärakennus avataan jälleen 1.3.2016

Julkaisupäivä
Kansalliskirjaston rakennushistoriallisesti arvokkaan kirjastorakennuksen peruskorjaus Unioninkadulla on päättynyt ja kaikille avoin kirjasto avaa ovensa tiistaina 1.3.2016 klo 12. Peruskorjauksessa on parannettu kirjastotilojen toimivuutta ja esteettömyyttä sekä uusittu talotekniikkaa.

Korjaustyö on koskenut Carl Ludwig Engelin suunnitttelemaa, vuonna 1845 käyttöön otettua päärakennusta, mutta myös uonna 1906 valmistuneessa Rotunda-osassa on tehty toimenpiteitä. Korjaushankkeen aikana rakennuksen vesikatto ja keskikupolin pinnoitteet on uusittu ja Rotunda-osain julkisuvu on saanut uuden entistä vaaleamman sävyn.

Sisätiloissa selkeästi näkyviä muutoksia ovat mm. lukusalien alkuperäisten oviaukkojen ja puulattioiden palauttaminen, eteistilojen kattomaalausten rekonstruointi sekä kalusteiden uusiminen. Kellarikerrokseen on rakennettu uudet naulakkotilat.

Urakoitsija luovutti Tuomiokirkon vieressä sijaitsevan kirjastorakennuksen sen omistajalle Helsingin yliopiston rahastoille lokakuun lopussa ja nyt rakennuksessa tehdään viimeistelytöitä. Kokoelmat ja palvelut siirretään uudistuneisiin tiloihin joulu-helmikuun aikana.

Entistä toimivampi kirjasto

Kirjastossa asiointi on nyt entistä sujuvampaa. Aineistoja voi palauttaa ja lainata itsepalveluautomaateilla ja kevään myötä myös kirjaston verkkoasiointia parannetaan. Verkossa voi tehdä tilauksia, tiedusteluja ja varata henkilökohtaisen palveluajan.

Uudistuneessa kirjastossa on erityisesti huomioitu tutkijat. Eteläsali on kalustettu tutkijoiden työtilaksi ja varattavia tutkijapaikkoja voi hakea tammikuusta alkaen. Kirjastossa on entistä laajemmin esillä lähdeaineistoja ja uutuuskirjallisuutta, ja avokokoelma on jaettu tieteenalakokonaisuuksiksi.

Suojeltu arvorakennus

Kansalliskirjaston rakennuksella on huomattava valtakunnallinen merkitys ja kaupunkikuvallinen arvo ja kirjastorakennus on suojeltu rakennussuojelulain nojalla.

Korjaushanke on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Museoviraston ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Kiinteistö on Helsingin yliopiston rahastojen omistuksessa, ja rakennuttamisesta vastasi Helsingin yliopiston Tila- ja kiinteistökeskus. Kohteen pääsuunnittelijana toimi Pauno Narjus / LPR-arkkitehdit Oy ja projektinjohtourakoitsijana NCC Rakennus Oy. Korjaushankkeen budjetti oli noin 19 miljoonaa euroa (alv 0).

Rakennuslehti valitsi Kansalliskirjaston korjaushankkeen Vuoden työmaaksi 2014.

Avajaiset 1.3.2016 klo 12


Kaikille avoin Kansalliskirjasto avaa Unioninkadun puoleiset ovensa yleisölle tiistaina 1.3.2016 klo 12.
Avajaispäivää juhlistetaan erilaisin menoin. Avajaispäivän ja -viikon ohjelma julkaistaan pian verkkosivuillamme.

Helmikuun loppuun saakka kirjasto palvelee asiakkaitaan osoitteessa Fabianinkatu 35.

Kirjaston tilojen kuvaukset tiedotusvälineille
Kansalliskirjasto, viestintäpäällikkö Katri Nissilä
puh. 050 3369052
katri.nissila (at) helsinki.fi

Lisätietoja:
Kansalliskirjasto, Dorrit Gustafsson
puh. 050-3023500

Helsingin yliopisto, Tila- ja kiinteistökeskus, Eija Vuori
puh. 050-5638023

LPR-arkkitehdit oy, Pauno Narjus
puh. 040-5845025