Kansalliskirjaston kulttuurikumppanit 2023 on valittu

Julkaisupäivä

Kansalliskirjaston tapahtumissa kuullaan ja nähdään tänä vuonna viiden kulttuurikumppanin taidetta. Marras-joulukuussa toteutetulla avoimella Kulttuurikumppani -haulla etsittiin taiteentekijöitä osaksi Kansalliskirjaston vuotuista kulttuuritoimintaa. Haku herätti kiinnostusta laajalti eri taiteenlajien parissa ja siihen tuli 30 hakemusta. Valinnoissa painotettiin mm. hakijoiden tarjoamien tapahtumaehdotusten yhteyttä Kansalliskirjaston aineistoihin ja tehtävään kulttuuriperinnön tallettajana.

Kollaasikuva vuoden 2023 kultturikumppaneista ja kulttuurikumppani logo

Kulttuurikumppanit 2023: Arosa Ensemble, Sabrina ja saarten tyttäret, Arja Valkonen-Goldblatt, Soivat kirjat.

Kuva
Jesse Pasanen, Suvi Sievilä, Marko Oja.

Vuoden 2023 kulttuurikumppanit:

Sabrina ja Saarten tyttäret: Kalevalaista kansanrunoutta nykymaustein tarjoilevan Sabrina ja Saarten tyttäret kokoonpanon on perustanut Sabrina Ljungberg vuonna 2015. Kokoonpanon tarina lähti kasvamaan Ljungbergin ideasta kutsua hyviä ystäviään laulamaan yhdessä Kantelettaren ikiaikaisiin runoihin säveltämäänsä musiikkia. Ensimmäisistä yhteisistä sävelistä rakentui lopulta Saarten tytärten luova yhteisö. Yhtye koostuu musiikin ammattilaisista ja pitkän linjan musiikinharrastajista. Perinnerunoista huolimatta Sabrina ja Saarten tyttäret ei ole perinteinen naiskuoro, vaan taiteellisesti määrätietoinen ja uutta luova ryhmä. Sabrina ja Saarten tyttäret konsertoi Kupolisalissa huhtikuussa.

Teatteri Metamorfoosi: Teatteri metamorfoosin sykähdyttävän klovniduon Grace von Virtasen (Helena Leminen) ja Ilmin (Iika Hartikainen) kiertue pysähtyy Kansalliskirjaston Kupolisaliin. Syvä sivistys ja viaton ymmärtämättömyys kohtaavat duon työskentelyssä uusilla ja yllättävillä toisinaan jopa nurinkurisilla ja naurettavilla tavoilla. Yleisö pääsee tutustumaan klovnien hurmaaviin persooniin sekä osaksi lämmintä ja suoraa vuorovaikutteista tilannetta elokuussa vietettävänä Taiteiden yönä.

Arja Valkonen-Goldblatt: Pitkän linjan turkulainen, vuonna 1975 debyyttinäyttelynsä pitänyt kuvataiteilija tunnetaan mm. taiteilijakirjoistaan osana Biblioteko-ryhmää. Kuvan, veistoksen ja kirjallisuuden välimaastossa kepeästi liikkuvan, merkittävistä taidehistoriallista suuntauksista ammentavan taiteilijakirjan katsotaan taidemuotona syntyneen 60-luvulla. Käsitteitä ja termejä uhmaava taiteilijakirja on viitannut kautta historian kintaalla yrityksille asettaa se tiukkoihin raameihin. Valkonen-Goldblattin taiteilijakirjoja esittelevä näyttely avautuu Kansalliskirjastossa ensi syksynä.

Soivat kirjat: Syksyllä 2023 Soivat Kirjat -konserttisarja palaa juurilleen Kansalliskirjastoon monen vuoden tauon jälkeen. "Syksyn laulu" -nimeä kantava kokonaisuus käsittelee musiikin ja runouden kautta syksyä ja sen herättämiä tunnelmia. Konsertissa kuullaan mm. Leevi Madetojan, Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen kuin Juice Leskisenkin sävellyksiä. Mukana ovat myös klassikot Syyslaulu ja Kuolleet lehdet, tangojakaan unohtamatta. Musiikin lomassa kuullaan Aleksis Kiven, Eino Leinon, Saima Harmajan, J.L Runebergin ja monien muiden syysrunoja, joiden tunnot ovat sekä haikeita, että toiveikkaita. Taiteellisena suunnittelijana toimii viulisti Siljamari Heikinheimo yhdessä pianisti-tuottaja Heidi Kuusavan kanssa.

Arosa Ensemble: Arosa Ensemble on vuonna 2009 perustettu yhtye, joka esittää yksinomaan Edith Södergranin 1900-luvun alun modernia runoutta elektronisen art-pop -musiikin keinoin. Musiikissa runous punoutuu orgaaniseen äänimaailmaan, jonka luovat akustiset ja elektroniset instrumentit ja moniääninen laulu. Arosa Ensemble esiintyy Kansalliskirjaston Kupolisalissa marraskuussa.

Lisätietoja:

Joonas Kolehmainen
Tuottaja

Kansalliskirjasto
Viestintä
PL 15 (Unioninkatu 36)
00014 Helsingin yliopisto
Puh. +358 (0)29 4157837
joonas.kolehmainen@helsinki.fi