Kansalliskirjaston korjaushanke mukana tavoittelemassa Euroopan kulttuuriperintöpalkintoja

Viisi suomalaishanketta tavoittelee Euroopan unionin (European Union Prize for Cultural Heritage) ja Europa Nostran (Europa Nostra Awards) vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintoja, jotka jaetaan vuosittain hyville kulttuuriperintöä säilyttäville hankkeille. Kansalliskirjaston korjaushankkeen lisäksi Suomesta ovat kilpailussa mukana Lallukan taiteilijakodin restaurointihanke, Turun yliopistosäätiön tekemä kulttuuriperintötyö, Suomen kulttuurikasvatussuunnitelma sekä Eero Nelimarkan taidedokumentti.

Carl Ludvig Engelin suunnitteleman Kansalliskirjaston laaja korjaushanke sekä Göstä Juslénin suunnitteleman Lallukan taiteilijakodin restaurointityö ovat mukana kilpailun konservointikategoriassa. Molemmat kohteet ovat aikansa arkkitehtuurin merkkiteoksia. Koulutus ja tietoisuuden lisääminen -luokassa kilpailee Suomen kulttuurikasvatussuunnitelma, joka auttaa kuntia kulttuuriopetuksen systematisoinnissa. Samassa luokassa kilpailee myös taiteilija ja professori Eero Nelimarkan dokumentti Eero Nelimarkka – per aspera ad astra. Yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautunut toiminta -kategoriassa kilpailee Turun yliopistosäätiö.

Kansalliskirjaston restauroinnin tehtävänä oli säilyttää kirjastorakennus alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan sekä tuoda rakennukseen uutta kirjastotekniikkaa. Samalla rakennuksen kansallinen kulttuuriperintö sekä arkkitehtuuri tuli säilyttää kokonaisuudessaan. Kansalliskirjaston suojelumääräykset, rakennuksen symbolinen ja materiaalinen arvo asettivat korkean vaatimustason rakennuksen kaikkien aikojen laajimmalle restaurointityölle. Kirjaston julkisivu korjattiin Okulus Oy:n suunnitelman mukaisesti vuosina 2011-2012 ja LPR-arkkitehtien suunnittelema laaja korjaustyö toteutettiin vuosina 2013-2015.

Palkintojen saajat julkistetaan maalis-huhtikuussa 2018 sekä 30 palkitun hankkeen joukosta valitaan seitsemän Grand prix -voittajaa, jotka julkistetaan European Heritage Summitissa Berliinissä kesäkuussa. Lisäksi yksi palkituista valitaan nettiäänestyksellä yleisön suosikiksi. Pääpalkinto tuli Suomeen viimeksi vuonna 2016, jolloin se myönnettiin museokeskus Vapriikille Tampereella.

Lisätiedot kilpailusta: Viisi suomalaishanketta tavoittelee Euroopan kulttuuriperintöpalkintoja 2018

Europa Nostra on eurooppalainen kulttuuriperintöä vaaliva kansalaisjärjestö ja kulttuuriperintöyhdistysten liitto, joka toimii 40 maassa Euroopassa. Suomessa toimii järjestön paikallisyhdistys Europa Nostra Finland ry (EuNoF). Europa Nostra on vastannut Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkintojen jakamisesta vuodesta 2002 lähtien.