Kansalliskirjaston keskiaikaisten fragmenttien tutkimukseen arvostettu ERC-rahoitus

Kansalliskirjaston tietoasiantuntija Jaakko Tahkokallion vetämälle keskiaikaisten fragmenttien tutkimushankkeelle on myönnetty arvostettu ERC-rahoitus, joka mahdollistaa fragmenttien tutkimuksen Kansalliskirjastossa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Tahkokallio toimii tietoasiatuntijana erikoiskokoelmissa ja tekee tutkimusta Kansalliskirjastossa.

Seurakuntakirjat kertovat Ruotsin keskiaikaisesta kulttuurihistoriasta

Jaakko Tahkokallion tutkimus auttaa ymmärtämään eurooppalaista yhteiskuntaa syvällisesti muovannutta keskiaikaista kehityskulkua: kirjan kaupallistumista ja arkipäiväistymistä. Tahkokallio tutkii seurakuntakirkkojen liturgisia kirjoja ja niiden tuotantotapoja Ruotsin valtakunnan seurakunnissa 1150–1500-luvuilla. Tutkimusaineistona ovat Suomen Kansalliskirjaston ja Ruotsin Riksarkivetin pergamenttifragmentit.

Books of the Medieval Parish Church -tutkimushanke (”Keskiaikaisten seurakuntakirkkojen kirjat”) tuottaa uutta tietoa Ruotsin valtakunnan keskiajan kulttuurihistoriasta. Samalla se valaisee eurooppalaista kirjallistumisen prosessia, joka johti lopulta kirjapainotaidon kehittämiseen ja luku- ja kirjoitustaidon arkipäiväistymiseen.

Kirjan historian ymmärtäminen on erityisen tärkeää tässä ajassa, sillä elämme keskellä suurinta informaatioteknologista murrosta sitten myöhäiskeskiajan ja kirjapainotaidon keksimisen, Tahkokallio sanoo.

Tavoite on luoda yleiskäsitys seurakuntakirkkojen kirjavarustelusta ja sen kehityksestä Ruotsin valtakunnassa keskiajalla. Tapaustutkimusten kautta kartutetaan myös tietoa siitä, miten, missä ja ketkä seurakuntakirkkojen kirjoja käytännössä valmistivat.

Henkilökohtaisesti ERC-rahoituksen saaminen tuntuu tietysti lottovoitolta. Tutkijan kannalta on loistavaa, että nämä hakemukset arvioidaan tiukasti tieteenalan lähtökohdista: miten hanke edistää ymmärrystämme Euroopan keskiajan historiasta? Tästä kansainvälisestä näkökulmasta Kansalliskirjaston fragmenttikokoelma näyttää hyvin kiinnostavalta. Fragmentit avaavat harvinaisen näköalan sellaiseen keskiajan kirjakulttuurin osa-alueeseen, joka tunnetaan huonosti kaikkialla Euroopassa, pohtii Tahkokallio.

ERC Starting Grant -rahoitus myönnetään uransa alkuvaiheessa oleville lupaaville tutkimusjohtajille oman tutkimusryhmän kokoamiseen ja itsenäisen työn käynnistämiseen Euroopassa.

ERC-rahoituksen mittakaava mahdollistaa sen, että pystymme kääntämään aiemmin liian raskailta näyttäneitä kiviä. Jännityksellä odotan, mitä kaikkea saamme aineistosta irti, iloitsee Tahkokallio.

Teksti: Helsingin yliopisto ja Kansalliskirjasto