Kansalliskirjasto kerää verkkosisältöjä koronavapusta ja -arjesta verkkoarkistoon

Julkaisupäivä
Kansalliskirjasto kerää kotimaisia koronaan liittyviä verkkosisältöjä suomalaiseen verkkoarkistoon. Tällä hetkellä keräämme erityisesti arkeen ja vapun viettoon liittyviä sisältöjä. Koronan myötä suomalaiset viettävät tänä vuonna poikkeuksellisesti etävappua ja juhlinta on siirtynyt perinteisiltä piknikeiltä ja vappumarsseilta kotisohville ja verkon ääreen.
Kuva
Marko Oja / Kansalliskirjasto

Kansalliskirjastoa kiinnostavat etenkin erilaiset etätapahtumat ja etävappuun liittyvä sisältö sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivustoilla. Näitä ja muita vapunviettoon sekä korona-arkeen liittyviä verkkosisältöjä Kansalliskirjasto toivoo suomalaisten vinkkaavan korona-aiheeseen teemakeräykseensä.

Toivottuja verkkosisältöjä ovat esimerkiksi aiheeseen liittyvät meemit, bloggaukset, kuvat, videot, tapahtumat, aihetunnisteet (hashtagit) eri somekanavissa tai elämää koronan aiheuttaman poikkeustilan aikaan heijastavat tempaukset.

Verkkosisältöjä voi ehdottaa 13.5. asti verkkolomakkeella -> https://webropol.com/s/kansalliskirjasto2020koronakerays

Suomalainen verkkoarkisto ja verkkoaineistojen tallentaminen

Kansalliskirjasto on vuodesta 2006 alkaen tallentanut kotimaisia verkkosivustoja verkkoarkistoon. Vuosittain toteutettavassa Suomi-keräyksessä tallennetaan läpileikkaus suomalaisista .fi- ja .ax-päätteisistä sivustoista. Verkossa ilmestyviä uutissisältöjä arkistoidaan päivittäin, viikoittain tai kuukausittain riippuen sivustojen päivittymistiheydestä. Näiden keräysten lisäksi Kansalliskirjasto tekee ennalta rajattuihin aiheisiin ja aineistotyyppeihin liittyviä teemakeräyksiä. Vuosittain verkkoarkistoon karttuu noin 20 teratavua suomalaisia verkkoaineistoja.

Tallennetut verkkoaineistot ovat käytettävissä vapaakappaletyöasemilla, joita on vapaakappalekirjastoissa, Eduskunnan kirjastossa ja Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. Tallennetut aineistot ovat käytettävissä tekijänoikeuslain mukaisesti vain vapaakappaletyöasemilla, mutta suomalaisen verkkoarkiston hakemisto on osoitteessa https://verkkoarkisto.kansalliskirjasto.fi.

Toiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007).

Lisätietoa kotimaisen julkaisutuotannon arkistoinnista on saatavilla verkkosivuiltamme osoitteesta https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto