Kansalliskirjasto hankki arvokkaan Sibelius-aineiston

Julkaisupäivä

Kansalliskirjasto on hankkinut Jean Sibeliuksen sävellyksen Herrens välsignelse JS 95 omakätisen käsikirjoituksen. Käsikirjoitus on arvokas lisä Kansalliskirjaston Sibelius-käsikirjoitusarkistoon, joka hyväksyttiin syksyllä 2021 kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin.

Kuvassa Jean Sibeliuksen omakätinen käsikirjoitus, sekä laulaja Anshelm Mikkosen kirjoittama kopio ja kirje

Jean Sibeliuksen omakätinen käsikirjoitus sekä Anshelm Mikkosen kopio ja kirje. Kuva Marko Oja. 

Hankinta sisältää Sibeliuksen käsikirjoituksen lisäksi mäntsäläläisen kirkonmiehen ja laulajan Anshelm Mikkosen kirjoittaman kopion nuotista sekä hänen 8.1.1941 päiväämänsä ja Sibeliukselle osoittamansa kirjeen, joka käsittelee Herrens välsignelse -laulua ja sen esittämistä.

Sibelius sävelsi Herrens välsignelsen vuonna 1925. Sävellys tunnetaan sekä ruotsin- että suomenkielisenä (Herran siunaus). Suomenkielisen version käsikirjoitus on kuulunut Kansalliskirjaston kokoelmiin, mutta nyt hankittu ruotsinkielisen version käsikirjoitus on ollut vuosikymmenien ajan yksityisomistuksessa. Versioiden väliset erot eivät näyttäydy ainoastaan laulutekstissä, vaan versiot poikkeavat kiinnostavasti myöskin musiikillisesti toisistaan. Herrens välsignelsen käsikirjoitus on paitsi arvokas ja ainutlaatuinen kulttuuriperintökohde, myös erittäin tärkeä lähde Sibelius-tutkimukselle.

Yhteyshenkilö

Timo Virtanen
vanhempi tutkija
Tutkimuskirjasto
+358 2941 24085
Kansalliskirjasto