Kansalliskirjasto digitoi Suomi 100 -vuoden kunniaksi mittavan määrän aineistoja

Kansalliskirjaston Suomi 100 -juhlasivu: https://www.kansalliskirjasto.fi/suomi100
Kirjojen Suomi – elämyksiä lukemalla
Kansalliskirjasto on vahvasti mukana Ylen laajassa Kirjojen Suomi -ohjelmassa, jossa esitellään 101 kirjaa Suomen itsenäisyyden ajalta. Kirjasto on vastannut kirjojen digitoinnista ja kaikille avoin verkkokirjasto avattiin yleisölle 3. tammikuuta. Kirjat ovat luettavissa vuoden 2017 ajan ja niitä esitellään mittavasti televisio- ja radio-ohjelmissa sekä verkossa. Kansalliskirjasto on myös vastannut yhteistyöstä tekijänoikeusjärjestöjen Sanasto ja Kopiosto ja kustantajien kanssa. Kirjojen Suomi -verkkokirjaston välityksen tarjoaa Ellibs Oy. Tule mukaan lukemaan ja seuraamaan #kirjojensuomi.
Ylen Kirjojen Suomi -ohjelma
Kirjojen Suomi -verkkokirjasto
Vuosisatamme verkossa – Suomen historiaa digitaalisina aineistoina
Kansalliskirjasto tarjoaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi myös kokoelman Suomen historiaa digitaalisina aineistoina. Verkkokirjaston uutta kartuntaa ovat mm. vuosien 1917 – 1918 itsenäistymiseen ja sisällissotaan liittyvät painatteet, suomen- ja ruotsinkielinen kaunokirjallisuus, varhainen lastenkirjallisuus, sekä Suomen kartat.
Digitaalisen kokoelman kivijalkaa on luotu jo useita vuosia julkisen rahoituksen ja yksityisten lahjoitusten turvin, mutta rakennustyö on hidasta ja vaatii varoja onnistuakseen. Kampanjamme Vuosisatamme verkkoon tarjoaa nyt jokaiselle mahdollisuuden osallistua tämän digitointityön tukemiseen. Hanketta suojelevat tasavallan presidentti puolisoineen ja tukijoiksi ovat tulleet mm. opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomi-yhtiö, Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura, Marttaliitto, Marthaförbundet, Sotavahinkosäätiö sekä tietysti Kansalliskirjaston uskolliset ystävät, uudet ja vanhat lahjoittajat sekä Kulttuuriperintörahastomme nimikkorahastojen haltijat.
Osallistu Vuosisatamme verkkoon -kampanjaan
Tutustu aineistoihin
Itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyt
Maailma on sana – suomalaisen aforismin vaiheet. Kansalliskirjaston Rotunda, 16.2.2017 - 31.12.2017.
Näyttely esittelee suomalaisen aforistiikan vaiheet 1700-luvulta nykypäivään. Suomessa on rikas sananlaskuperinne, ja aforismi on ollut maassamme elinvoimainen kirjallisuudenlaji. Lajin edustajia ovat muun muassa Juhani Siljo, Edith Södergran, V. A. Koskenniemi, Erkki Melartin, Maria Jotuni, Mirkka Rekola, Paavo Haavikko, Erno Paasilinna, Helena Anhava ja Markku Envall.
Tiellä sananvapauteen. Kansalliskirjaston Galleria 10.3.2017 - 31.12.2017.
Tiellä sananvapauteen on suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja 1917 – 2017, joka avaa tien itsenäisen valtion sananvapaushistoriaan. Teoksen aikajanalla on yli 850 artikkelia, joita taustoittavat suomalainen sanomalehdistö, Kansalliskirjaston kokoelmat ja yli 30 haastateltua merkkihenkilöä. Näyttelyn johtavana teema on, miksi Suomesta tuli sananvapauden kärkimaa. Siinä tuodaan tutuistakin teoksista esille harvinaisuuksia ja yllätyksiä.