Kansalliskirjasto digitoi jälleen yhteiskunnallisesti merkittävän sanomalehtikokonaisuuden – tutkimuskäyttöön 1,4 miljoonaa uutta sivua

Julkaisupäivä

Kansalliskirjastossa on valmistunut kaksi laajaa sanomalehtien digitointiprojektia, joissa digitoitiin yhteensä yli 1,4 miljoonaa sanomalehtisivua tutkimuskäyttöön. Projektit kattoivat 60 eri työväenlehteä vuoden 1966 loppuun saakka sekä koko Uuden Suomen julkaistun lehtihistorian vuodesta 1847 alkaen aina Uuden Suomen lakkaamiseen 1991 asti.  

Kollaasi, jossa kansilehdet Sosiaalidemokraatista, Uudesta Suomettaresta ja Työmiehestä. 7.12.1917.

Työmies, Sosiaalidemokraatti ja Uusi Suometar 7.12.1917.

Kuva
digi.kansalliskirjasto.fi, Marko Oja / Kansalliskirjasto

Sanomalehdet kertovat monipuolisesti yhteiskunnastamme, ja niistä rakentuu erittäin arvokasta tutkimusaineistoa. Pitkinä aikasarjoina ilmestyvillä lehdillä on merkittävä rooli aikansa näkökulmien avaajana ja tulkitsijana. Sanomalehdet kuuluvat kirjaston käytetyimpiin digitaalisiin aineistoihin. Valmistuneissa projekteissa digitoitiin yhteensä 60 eri työväenlehteä mukaan lukien Kansan Uutiset, Suomen Sosialidemokraatti, Työkansan Sanomat ja Vapaa Sana sekä Uusi Suomi ja sitä aiemmat Suometar, Päivätär ja Uusi Suometar. 

Yhteinen tavoite, taloudellinen tuki ja rakentava yhteistyö mahdollistavat lehtien laajan digitoinnin 

Laajat digitointiprojektit onnistuvat vain hyvässä yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja heidän myöntämänsä rahoituksen tuella. Ne nopeuttavat merkittävästi sanomalehtiaineistojen digitointia ja digitoitujen aineistojen käyttöön avaamista Kansalliskirjastossa. Sanomalehtien digitointia Kansalliskirjastossa tukivat Uuden Päivän rahasto, Palkansaajasäätiö, Työväenperinne ry ja Työväenliikkeen kirjasto.  Kumppanuuksina digitoidut sanomalehdet heijastavat monipuolisesti ja moniarvoisesti yhteiskunnan eri ääniä. Aineiston käyttöoikeuksista on sovittu tekijänoikeusjärjestö Kopioston kanssa. 

Olen hyvin ilahtunut siitä, että Suomesta löytyy tahoja, joilla on tahtoa tukea tärkeiden kulttuuriperintöaineistojen digitointia ja edistää niiden käyttöön tarjoamista. Digitoitujen aineistojen käytön kasvu ja käyttäjien laaja kirjo näkyvät vuosittain käyttäjäkyselyissä, ja tarve laajojen digitaalisten aineistokokonaisuuksien tarjoamiseen kasvaa. Meille on hyvin tärkeää edistää sanomalehtien digitointia ja niiden laajempaa käyttöön avaamista niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössä”, kertoo Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kimmo Tuominen.

Digitointiprojektien loppuraportit

Uuden Suomen digitointiprojekti Kansalliskirjastossa 2018–2022 

Työväenlehtien digitointiprojekti Kansalliskirjastossa 2016–2022   

Digitoidut sanomalehdet tutkimus- ja asiakaskäytössä

  • Tekijänoikeuslaki rajoittaa digitoitujen aineistojen avointa käyttöä. 
     
  • Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat aineistot ovat lakisääteisesti tutkijoiden ja kansalaisten käytettävissä paikan päällä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa. 
  • Kaikki Kansalliskirjaston digitoimat lehtiaineistot 31.12.1939 asti jovat avoimesti kaikkien käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa Kansalliskirjaston ja Kopioston välisellä käyttöoikeussopimuksella vuoden 2023 loppuun asti.  
  • Projektissa digitoidut työväenlehdet vuoden 1966 loppuun asti ovat asiakas- ja tutkimuskäytössä Kansalliskirjaston ja vapaakappalekirjastojen lisäksi myös seuraavissa työväenperinnelaitoksissa: Työväenliikkeen kirjasto, Työväen Arkisto, Kansan Arkisto ja Työväenmuseo Werstas. 
     
  • Lisäksi kaikki vuoden 1949 loppuun asti Suomessa julkaistut ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti yleisön käytössä digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa. Lue lisää
  • Lisäksi Kansalliskirjaston, Kopioston ja Tutkain-sopimukseen liittyneiden korkeakoulujen tutkijat ja opiskelijat voivat käyttää Kansalliskirjaston digitoimia, vuoden 2021 loppuun mennessä ilmestyneitä lehtiaineistoja. Tutkain-sopimus on voimassa vuodet 2023–2027. Lue lisää

Yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen, Kansalliskirjasto 
Puh. 050 318 2320, [email protected]

Päättyneet projektit