Kansalliskirjasto avaa kirjastojärjestelmien luettelointirajapinnat vapaaseen käyttöön 30.9.2016

Julkaisupäivä
Kansalliskirjasto avaa useiden kirjastojärjestelmiensä poimintaluettelointiin tarkoitetut rajapinnat vapaaseen käyttöön 30.9.2016 alkaen. Avaamisen myötä kirjastot voivat maksutta noutaa 12 miljoonan tietueen valikoimasta kuvailutietoja omaan kirjastotietokantaansa. Tietojen poimimisen ansiosta jo muualla tehtyä kuvailua ei tarvitse tehdä kirjastoissa uudelleen.

Kuvailutietojen avulla kirjastojen asiakkaat löytävät oikeat aineistot kirjastotietokannoista. Kirjastot voivat nyt vapaasti poimia kuvailutietoja metatietovaranto Melindasta, Suomen Kansallisbibliografia Fennicasta, kotimaisesta artikkeliviitetietokanta Artosta sekä Suomen kansallisdiskografia Violasta. Rajapintojen käyttö on tähän asti edellyttänyt sopimusta Kansalliskirjaston kanssa sekä maksua niiden käytöstä. Nyt ne ovat kenen tahansa käytettävissä, eikä erillisiä sopimuksia ei enää tarvita.

”Tavoitteisiimme kuuluu avoimuuden lisääminen, ja siksi avaamme poimintaluettelointirajapinnat vapaaseen käyttöön. Avaaminen helpottaa erityisesti erikoiskirjastojen ja myös yleisten kirjastojen luettelointityötä”, kertoo tietojärjestelmäpäällikkö Nina Hyvönen Kansalliskirjastosta.

Rajapintojen käyttö

Poimintaluettelointiin käytetään Z39.50- ja SRU-rajapintoja, joiden kautta kirjastot voivat noutaa yksittäisiä kuvailutietueita tai pieniä tietuejoukkoja Melindasta, Fennicasta, Artosta ja Violasta. Rajapintojen kautta bibliografiset tietueet ovat saatavana perinteisessä MARC-vaihtomuodossa sekä MARCXML-muodossa.

Rajapintojen käyttö vaatii kirjastojärjestelmäosaamista, ja niitä ei ole suunniteltu laajan yleisön käyttöön. Toisin kuin esimerkiksi OAI-PMH-tyyppiset rajapinnat, poimintaluettelointirajapintoja ei myöskään ole suunniteltu tietueiden laajamittaiseen lataukseen. Ohjeet rajapintojen käyttöön löydät Melindan asiakaswikistä.

Kuvailutietoja vapaasti myös Finnassa

Poimintaluettelointirajapintojen lisäksi Fennican, Violan ja Arton sisältämät kuvailutiedot ovat nykyisellään saatavilla myös arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteisen Finna-palvelun avoimen rajapinnan (API:n) kautta. Finna API mahdollistaa myös laajat haut, esimerkiksi kaikkien Fennica-tietueiden lataamisen kerralla. Finna API:a ei voi kuitenkaan sellaisenaan käyttää kirjastojärjestelmän tietolähteenä, koska se ei ole minkään yleisesti tuetun rajapintastandardin mukainen.

Kohti avointa linkitettyä dataa

Rajapintojen avaus on yksi askel Kansalliskirjaston metatietovarantojen avaamisessa. ”Vuoden 2017 aikana avaamme kansallisbibliografia Fennican vapaaseen käyttöön avoimena linkitettynä datana”, kertoo Hyvönen tulevasta.

Lisätietoja:
tietojärjestelmäpäällikkö Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto, puh. 050 415 4844, nina.hyvonen(at)helsinki.fi