Kansalliskirjasto avaa itsenäisyyden alun sanomalehdet digitaalisina saataville

Kansalliskirjasto avaa digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet vuoteen 1920 asti yleisön saataville 1.2.2017.

Pitkään voimassa ollut vuoden 1910 pysyvä raja siirtyy näin kymmenellä vuodella eteenpäin. Uutta aineistoa avautuu käyttöön noin 1,9 miljoonaa sivua. Aineistot ovat käytettävissä Kansalliskirjaston digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa. Aineistot ovat käytössä ainakin vuoden 2017 ajan ja jatkosta neuvotellaan.

Tarvetta uudemman aineiston käyttöön avaamiselle kasvattavat:

• Vuoden 1917 aineistoa kohtaan Suomen 100-vuotisjuhlavuonna tunnettu kiinnostus
  • Vuosien 1917–1918 lehtien merkitys
  • Median tarve käyttää vanhoja aineistoja
  • Tutkimus-ja opetuskäyttö mm. yliopistoissa, korkeakouluissa, tutkijaryhmissä ja tutkimuslaitoksissa

Kansalliskirjasto neuvottelee tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tuoreempien, esim. vuoteen 1949 asti olevien lehtiaineistojen käyttöoikeuksista.

Lisätietoja:
Ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, kai.ekholm@helsinki.fi

7.4.2017  Lisätty virke "Aineistot ovat käytössä ainakin vuoden 2017 ajan ja jatkosta neuvotellaan."