Kaksi sanomalehtiarkistoa Venäjän tutkimukseen koekäytössä 30.11. saakka

Julkaisupäivä
100-vuotias vakiintunut emigranttisanomalehti ja emigrantteja takaisin Neuvostoliittoon houkutteleva propagandalehti – kaksi lehteä, kaksi eri näkökulmaa. Koekäytöt lehtien sähköisiin arkistoihin ovat avoinna 1.10.–30.11.2019 Helsingin yliopiston verkossa sekä kirjaston paikalliskäyttäjille.

Kuva: East View Information Services

Novoe russkoe slovo oli johtava venäjänkielisten emigranttien sanomalehti Yhdysvalloissa. New Yorkissa julkaistu lehti oli ensimmäisellä vuosikymmenellään ideologialtaan kommunistinen. 1920-luvulla lehti asemoi itsensä uudelleen ja vakiintui hyvämaineiseksi emigranttilehdeksi, jolla oli laaja levikki. Arkisto käsittää vuodet 1918–2001.
Linkki aineistoon Kansalliskirjaston hakupalvelussa

Za vozvrashchenie na Rodinu ilmestyi Itä-Berliinissä vuosina 1955–60. Sanomalehti oli suunnattu venäläisille emigranteille, ja sen tarkoituksena oli luoda myönteinen kuva Neuvostoliitosta. Tämä nykyään saatavuudeltaan harvinainen lehti oli tärkeä lännenvastaisen propagandan kanava Neuvostoliitolle kylmän sodan aikana. Vuonna 1960 lehti vaihtoi nimensä Golos Rodiny:ksi. Arkisto käsittää kaikki ennen nimen vaihtoa vuosina 1955–60 julkaistut, saatavissa olevat numerot.
Linkki aineistoon Kansalliskirjaston hakupalvelussa

Aineistoihin on pääsy Helsingin yliopiston verkossa. Muut kuin Helsingin yliopiston tutkijat ja opiskelijat pääsevät aineistoihin Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston kirjaston tiloissa sijaitsevilta kirjastokioskeilta ilman tunnusta tai vaihtoehtoisesti omalta laitteeltaan näissä kirjastoissa paikan päällä asiakaspalvelusta saatavalla HUPnet-tunnuksella.

E-aineistojen käyttöehdot

Palaute: kk-palvelu@helsinki.fi

Kirjoittaja