Historialliset karjalaiset sanomalehdet digikäyttöön

Julkaisupäivä
Vanhoja Käkisalmen ja Laatokan alueen sanomalehtiä pääsee nyt lukemaan digi.kansalliskirjasto.fi -verkkopalvelussa. Kansalliskirjasto ja Kopiosto ovat sopineet lehtien digitoinnista ja avoimesta verkkokäytöstä.

Laatokka-lehden viimeinen sivu 21.9.1918, 21.09.1918, no 107. Lehti on luettavissa digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa.

Käkisalmen ja Laatokan alueen lehdistä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa ovat luettavana Käkisalmen Sanomat, Käkisalmen sanomain asiamieslehti, Käkisalmelainen, Käkisalmen kaupunki- ja maaseurakunnan seurakuntalehti, Laatokka, Sisämaa-Laatokka ja Itä-Karjala -lehtien kaikki julkaistut numerot. Käkisalmi ja Laatokka sijaitsevat Venäjällä Suomen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella Karjalankannaksella.

Arkistot aukeavat perjantaina 21.9.2018. Samana päivänä avataan karjalaista yhteishenkeä vaalivan Käkisalmi-säätiön juhlanäyttely Heinolan taidemuseossa.

”Heimo, joka ei tunne menneisyyttään on juureton. Käkisalmelaiset juuret ovat tukevasti Karjalankannaksen, Vuoksen ja Laatokan maisemissa. Näissä maisemissa ovat syntyneet nämä nyt digiversiona julkaistavat lehdet. Juurihoitoa saavat nyt tätä kautta paitsi karjalaiset, myös koko Suomen kansa. On hienoa olla mukana tässä merkittävässä pilottihankkeessa” toteaa Käkisalmi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Heiskanen.

”Sanomalehdet ovat rikkaita ja monipuolisia aineistoja. Päivän lehdistä me suomalaiset olemme kautta aikojen lukeneet ajankohtaiset tapahtumat, olivat ne sitten politiikkaa, taloutta, tiedettä, kulttuuria tai taidetta. Sanomalehdet kertovat ja tallentavat paikalliset, alueelliset ja valtakunnan ajankohtaiset tapahtumat kansakunnan historiaan aikalaisten silmin, jälkipolvien tutkittaviksi”, sanoo yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen Kansalliskirjastosta.

Tutkijat ja suuri yleisö voivat selata digitoituja Käkisalmen ja Laatokan alueen lehtiä, tehdä hakuja aineistoon sekä kopioida ja tulostaa lehdistä artikkeleita tutkimus- ja omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä.

Vanhojen lehtiaineistojen digitoiminen ja tarjoaminen yleisölle verkossa vaatii tekijänoikeuslain mukaan oikeudenhaltijoiden luvan. Tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Kopiosto edustaa laajasti lehtien kustantajia ja tekijöitä, kuten toimittajia, valokuvaajia, kuvittajia, graafikoita ja kääntäjiä, ja pystyy myöntämään käyttöön tarvittavat luvat.

”On hienoa, että voimme mahdollistaa historiallisten lehtiaineistojen saamisen entistä laajemmin meidän kaikkien saataville. Nämä aineistot ovat tärkeitä tutkijoille ja muille historiasta kiinnostuneille”, lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela Kopiostosta sanoo.


Lisätietoja: 

KANSALLISKIRJASTO, Yhteyspäällikkö Pirjo Karppinen, [email protected], puh. 029 412 1423, https://www.kansalliskirjasto.fi/ ja https://digi.kansalliskirjasto.fi/

KOPIOSTO, Lisensiointipäällikkö Kirsi Salmela, [email protected], puh. 09 4315 2349, www.kopiosto.fi

KÄKISALMI-SÄÄTIÖ, hallituksen puheenjohtaja Erkki Heiskanen, puh. 0400 496 983, [email protected]