Hyppää pääsisältöön

Helmet-kirjastot mukana Melinda-yhteistyössä

Julkaisupäivä
Pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-tietokannasta tuodaan rajapinnan kautta päivittäin uusien aineistojen metatietoja (pl. musiikki) Melindaan, josta tiedot ovat edelleen muiden kirjastojen hyödynnettävissä. Ratkaisu edesauttaa osaltaan kansallisen kuvailun ekosysteemin kehittymistä ja metatietoprosessien tehostumista.

”Toivomme, että yhteistyömme mahdollistaa mahdollisimman laajan metatietojen käytön koko kirja-alalle, ja on yhtenä steppinä kohti monialaista metatiedon ekosysteemiä.”, sanoo kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjastosta.

Yleisten kirjastojen Melinda

Yleisistä kirjastoista Melinda-yhteistyössä ovat jo mukana Pirkanmaan PIKI-kirjastot, Kokkolan seudun Anders-kirjastot, Varsinais-Suomen Vaski-kirjastot, Kuopion kaupunginkirjasto, Etelä-Pohjanmaan Eepos-kirjastot ja Keski-Suomen Keski-kirjastot. Koha-Suomen kanssa rakennetaan Melindan ja Koha/Täti-järjestelmän integraatiota. Useita uusia kirjastokimppoja on tulossa mukaan Melindaan vuosien 2019-2020 aikana. Uudet liittyvät kirjastot voivat valita erilaisista mukaantulon malleista itselleen sopivan. Perinteisen tietueiden siirrot sisältävän liittymistavan lisäksi on tarjolla myös kevyempiä mahdollisuuksia.

Melinda kuvailun ekosysteemin keskiössä

Metatietovaranto Melinda kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan ja tarjoaa tiedontuottamiseen tarkoitetun yhteisen ympäristön Suomen kirjastoille. Melindan laatutyöllä pyritään varmistamaan metatiedon standardinmukaisuus ja vaihdettavuus eri tietokantojen välillä. Kansalliskirjasto kehittää Melindaa jatkuvasti vastaamaan yhä paremmin kirjastojen ja koko kansallisen kuvailun ekosysteemin tulevia tarpeita.

Melinda sisältää edellä mainittujen yleisten kirjastojen kokoelmien lisäksi Suomen kansallisbibliografian (Fennica) ja Arto artikkelitietokannan sekä tietokanta-aineistojen metatiedot seuraavista kirjastoista: korkeakoulukirjastot, Eduskunnan kirjasto, Tilastokirjasto, Arkistolaitoksen kirjasto ja Varastokirjasto. Parhaillaan siirretään kansallisdiskografian (Viola) kuvailutuotantoa Melindaan.

Lisätietoja:
Helsingin kaupunginkirjasto:
Suunnittelija Marjut Puominen
marjut.puominen (at) hel.fi

Yleisten kirjastojen Melinda:
Tietoasiantuntija Eeva-Riitta Peltonen, Kansalliskirjasto,
eeva-riitta.peltonen (at) helsinki.fi

Kansallinen metatietovaranto:
Kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru, Kansalliskirjasto,
minna.olkinuora-tauru (at) helsinki.fi