Finna-verkkokirjasto käytössä jo yli puolella yleisistä kirjastoista

Julkaisupäivä

Suomen yleisistä kirjastoista yli 60 prosenttia hyödyntää Kansalliskirjastossa kehitettyä Finna-verkkokirjastoa palvelukanavana asiakkailleen. Verkkokirjastossa asiakkaat voivat hakea tietoa kirjastojen kokoelmista, varata aineistoja, uusia lainoja ja maksaa myöhästymismaksuja.

Ensimmäinen Finna-verkkokirjasto avattiin vuonna 2016. Sittemmin palvelun on ottanut käyttöön yli 170 kunnan- ja kaupunginkirjastoa. Yksi tulokkaista on Oulun alueen OUTI-kirjastot, jotka avasivat yhteisen Finna-verkkokirjaston vuonna 2018. 

”Finnan käyttöönotto osui meillä hyvään aaltoon: varausten maksuttomuus, OUTI-kirjastojen yhteinen varausjono ja viimeisimpänä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yhteisen eKirjaston lanseeraus ovat kaikki tukeneet Finnankin käyttöä ja hyötyneet sen ominaisuuksista. Verkkokirjasto on saanut paljon kiitoksia asiakkailta, muun muassa tiedonhaun nopeus parani meillä huikeasti”, kertoo käyttöönotosta palvelupäällikkö Noora Valkonen

Ketterä kehitys huomioi paikalliset tarpeet 

Vaikka Finna on kerännyt kehuja, myös kehitysehdotuksia on asiakkailta tullut, toteaa Valkonen.  

Kehittämispäällikkö Erkki Tolonen Kansalliskirjastosta pitää kirjastojen ja niiden asiakkaiden kuuntelua merkittävänä osana verkkokirjaston kehitystä: ”Finna on tehty yhdessä ja kirjastojen tarpeisiin.” 

Finnaa kehitetään Kansalliskirjastossa avoimella lähdekoodilla ja ketterän kehityksen periaattein, mikä helpottaa toiveisiin vastaamista. 

”Meillä on vahva avoimen lähdekoodin osaaminen Kansalliskirjastossa. Ymmärrämme suomalaisten kirjastojen käytäntöjä sekä kuvailussa että asiakaspalvelussa”, Tolonen painottaa. 

Maksuttomuus ja avoimuus tärkeitä 

Valkonen näkee OUTI-verkkokirjaston tulevaisuuden valoisana. 

”Finnan kehitystyön avoimuus ja palvelun maksuttomuus ovat meille erittäin tärkeitä asioita. Nyt tuntuu, että verkkokirjastossa mikä vain on mahdollista!” 

“On myös mainiota, että tietosuojaan ja saavutettavuuteen liittyvissä asioissa voimme olla Finnan suhteen luottavaisin mielin ja keskittyä kirjastoissa sisällöntuotantoon ja asiakastyöhön”, Valkonen lisää. 

Yleiset kirjastot käyttävät Finnan taustalla monia eri kirjastojärjestelmiä. Suosituin on Aurora-järjestelmä. Avoimella lähdekoodilla toteutettu Koha-kirjastojärjestelmä on toiseksi yleisin, ja se on käytössä myös Oulun seudun OUTI-kirjastoissa. 

Finna mukana Kirjastopäivillä 5.-7.6. Helsingissä 

Finna-verkkokirjasto kehittyy jatkuvasti, ja kurkistuksen sen tulevaisuuteen voit saada kesäkuun Kirjastopäivillä Helsingin Kulttuuritalolla. Tietoisku Millainen on tulevaisuuden Finna-verkkokirjasto? pidetään Aino-salissa torstaina 6.6. klo 13.00. 

Finna-tiimimme on tavattavissa myös valtakunnallisten toimijoiden yhteisellä osastolla Puoli valtakuntaa kirjastojen palveluksessa (Osasto 31) torstaina 6.6. klo 10.00–10.30. Tervetuloa kirjastoammattilaisten yhteiseen olohuoneeseen! 

Lisätietoja: 

kehittämispäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi 
palvelupäällikkö Noora Valkonen, Oulun kaupunginkirjasto, puh. 044 703 7335, noora.valkonen(at)ouka.fi 

https://kirjastopaivat2019.fi/tietoiskut.html

Avaintietoa yleisten kirjastojen Finna-verkkokirjastoista: 

  • Käytössä yhteensä 18 verkkokirjastoa. 
  • Otettu ensimmäisenä käyttöön Turun ja Varsinais-Suomen Vaski-kirjastoissa vuonna 2016. 
  • Verkkokirjastot on integroitu moniin keskitettyihin palveluihin, kuten kirjastohakemistoon. 
  • Avoin palvelu, jonka metadataa ja lähdekoodia voi vapaasti hyödyntää. 
  • Kirjastojen aineistot ovat haettavissa myös valtakunnallisesta Finna.fi-hakupalvelusta, josta löytyvät jo lähes 230 yleisen kirjaston kokoelmat.
  • Rahoitus opetus- ja kulttuuriministeriöltä. 
Kirjoittaja