Digitoituja sanomalehtiä yli 15 miljoonaa sivua

Digin käyttäjä

Kuva
Marko Oja

Digi.kansalliskirjasto.fi - Kansalliskirjaston digitoidut aineistot - palvelussa on yli viisitoista miljoonaa sanomalehtisivua. Vanhin sanomalehti on vuodelta 1771 ja uusimmat lehdet ovat tältä vuodelta. Tällä hetkellä digitoimme uusia koko ajan ilmestyviä sanomalehtiä. Lisäksi erillisessä ruotsinkielisten sanomalehtien digitointiprojektissa digitoimme kaikki Suomessa ilmestyneet ruotsinkieliset sanomalehdet.

Ennen vuotta 1939 ilmestyneet aineistot ovat kaikkien avoimessa käytössä ja sitä uudemmat ovat käytössä vapaakappalekirjastoissa eri puolella maata. Lisäksi Tutkain-hanke mahdollistaa sanoma- ja aikakauslehtien vuosina 1930-2018 julkaistujen vuosikertojen hyödyntämisen tutkimuskäytössä erillissopimuksen tehneissä korkeakouluissa. Erillisessä projektissa digitoidut ruotsinkieliset sanomalehdet ovat kaikille avoimessa käytössä vuoden 1949 loppuun asti.

Palvelun kehittämistä on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -ohjelmasta.