Digitaalinen kulttuuriperintö karttuu ennätysvauhtia – jo 15 miljoonaa aineistoa Finna.fi-palvelussa

ensimmainen_maailmansota_2.jpg

Kuva: Punaisen Ristin sairastarpeiden kuljetusta Viaporiin ensimmäisessä maailmansodassa 1914. Ivan Timiriasew. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0

Hakupalvelu Finna.fi:n kautta pääsee käsiksi nyt yli 15 miljoonaan kulttuuriperintöaineistoon. Palvelun avulla kuka tahansa voi tutkia sukuaan, hakea kirjoja, selata vanhoja valokuvia tai tutustua taideaarteisiin - vaikka omalta kotisohvaltaan.

Finna.fi-palvelun aineistot karttuvat jatkuvasti, kun uusia arkistoja, kirjastoja ja museoita liittyy mukaan. Nyt käytössä on 333 suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon aineistot.

Palvelun avulla voit tutkia vaikkapa ensimmäisen maailmansodan aikaisia valokuvia ja esineitä, kurkistaa Suomen itsenäisyyspäivän viettoon eri aikoina, hakea kirjailija Minna Canthin tuotantoa tai katsoa Helene Schjerfbeckin teoksia.

Tietoa omasta suvusta voit lähteä etsimään kirjoittamalla etusivun hakuun oman sukunimen. Paikallista aineistoa löydät puolestaan Finna Street -haulla, joka etsii historiallisia kuvia puhelimen lähettämän sijaintitiedon perusteella.

Paitsi historiallista aineistoa, Finna.fi sisältää tiedot 6,5 miljoonasta kirjasta. Palvelussa on mukana suuri osa lähikirjastoista, minkä ansiosta voit helposti tarkistaa, mistä kirjastosta haluamasi kirja olisi saatavilla.

Suosio huikeassa kasvussa

Suomalaiset ovat löytämässä Finna-hakupalvelun. Sen käyttöennuste tälle vuodelle on 28 miljoonaa käyntiä.

Käyttö kattaa kaikki Finna-sivustot, joihin sisältyy Finna.fi-hakupalvelun lisäksi kirjastojen, museoiden ja arkistojen omia hakusivustoja. Kuukausittain Finnaa hyödyntää keskimäärin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Kaikki aineistot yhteen kokoava Finna.fi on kätevä tapa löytää tietoa satojen kirjastojen ja muistiorganisaatioiden kokoelmista.

- Ilahduttavaa on, että monia aineistoja voi hyödyntää vapaasti. Tarjolla on lähes 600 000 avoimesti käytettävää aineistoa, muun muassa valokuvia, kertoo kehityspäällikkö Erkki Tolonen Kansalliskirjastosta.

- Helppo tapa seurata Finnan tarjoamia sisältöjä on tykätä Facebook- ja Instagram-sivuistamme, jonne nostamme kiinnostavimpia ja ajankohtaisia aineistoja, jatkaa Tolonen.

Facebook-sivu
Instagram-sivu
Twitter-sivu

Lue lisää Finnasta:

Avoin koodi avaa kansainväliset yhteydet

Käyttäjien tyytyväisyys kasvoi – yhä useampi suosittelisi Finnan käyttöä

Lisätietoja:
kehityspäällikkö Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto, puh. 050 576 2869, erkki.tolonen(at)helsinki.fi