Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelun lataustyökalulla ladattava aineisto laajenee

Julkaisupäivä

Digi.kansalliskirjasto.fi:n lataustyökalulla voi ladata sanoma- ja aikakauslehtien, pienpainatteiden, kirjojen, käsikirjoitusten ja nuottien aineistoja siltä osin, kuin niiden sisältö katsotaan tekijänoikeudesta valtaosin vapaaksi.

Lataustyökalun avulla ladattavissa oleva aikakauslehti- ja pienpainateaineisto laajenee vuosittain tekijänoikeudesta vapaaksi katsottavien aineistojen osalta. Vuonna 2021 vuosiraja oli 1910.  Nyt saatavilla ovat aikakauslehdet ja pienpainatteet vuoden 1911 loppuun asti. Vuoden 1912 aikakauslehti- ja pienpainateaineistoja voi ladata työkalun avulla alkuvuodesta 2023.

Sanomalehdet ovat ladattavissa vuoden 1918 loppuun asti. Muut aineistot ovat ladattavissa tekijänoikeuden metatiedon mukaan, jolloin aikaraja vaihtelee aineistoittain ja teoksittain.

Ladattava aineisto sopii esimerkiksi tieteellisen tutkimuksen tarpeisiin, mutta myös sukututkijat voivat hyödyntää työkalua esimerkiksi paikkakunta- ja nimikohtaisiin massahakuihin. Työkalun avulla käyttäjä voi ladata kiinnostavan aineiston omalle koneelleen ja jatkaa aineistomassan tarkastelua myöhemmin myös tilanteissa, joissa ei ole yhteyttä internetiin. 

Lataustyökalussa hyödynnetään digi.kansalliskirjasto.fi:ssä tehtäviä hakuja. Käyttäjä voi valita, ladataanko tekstiaineisto ALTO- vai tekstitiedostoina ja ladataanko aineiston jpg-sivukuvat vai pdf-tiedostot.

Työkalu on ladattavissa osoitteesta https://digi.kansalliskirjasto.fi/opendata/submit (sekä saatavilla Helsingin yliopiston Software Centeristä. 

 

Tule uusien ominaisuuksien testaajaksi ennen muita

Lataustyökaluun kehitetään myös uusia ominaisuuksia aineiston tarkasteluun. Uudet lataustyökalun ominaisuudet julkaistaan kaikkien käyttöön syksyllä.

Jos haluat kokeilla, testata ja antaa palautetta lataustyökalun uusista ominaisuuksista ennen muita, laita sähköpostia erno.liukkonen@helsinki.fi . Saat sähköpostilla ohjeet testaukseen ja palautteenantoon. Testauksen aikana voidaan järjestää etätukea. Aiempaa käyttökokemusta työkalusta ei tarvita, mutta digi.kansalliskirjasto.fi-palvelun käytön tuntemus on eduksi. Käyttäjäpalautteen perusteella ominaisuuksia parannetaan ja ideoidaan uusia toiminnallisuuksia.

Lataustyökalu on toteutettu osana Digitaalinen avoin muisti (DAM) -hanketta, jota rahoittaa Euroopan Aluekehitysrahasto Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020.  

 

Lisätietoja:

Erno Liukkonen

erno.liukkonen@helsinki.fi

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo