Aukiolot ja palvelut 1.9.2021 alkaen

Julkaisupäivä

Kansalliskirjasto on 1.9.2021 alkaen auki arkisin klo 9–18. Voimassa on kuitenkin edelleen rajoituksia asiakasmäärissä. Myöskään lähineuvontaa ei yleensä anneta, koska se ei ole mahdollista turvavälejä noudattaen. Kirjasto on toistaiseksi auki vain tutkimusta, opiskelua ja kirjaston aineistoihin tutustumista varten, emmekä valitettavasti voi ottaa vastaan turistiryhmiä tai muita vierailijoita.

Yksityiskohta kirjahyllystä Kansalliskirjastossa

Koronatilanteen muuttuessa aukioloihin ja palveluihin voi tulla muutoksia nopealla aikataululla.

Aukioloajat

 • Kirjasto on auki arkisin kello 9–18.
 • Rotundan, erikoislukusalin ja Slaavilaisen kirjaston neuvonnat ovat auki klo 10–17.
 • Pohjoissalin neuvonta on auki klo 13–15. Klo 10–12 Rotundan neuvonnasta kutsutaan päivystäjä pyydettäessä. Lisätietoja Pohjoissalin palveluista täällä.
 • Jäljennepalvelun neuvonta ja kuunteluhuone ovat kiinni.
 • Kirjasto on käytettävissä vain tutkimusta, opiskelua ja kirjaston aineistoihin tutustumista varten. Kirjaston käyttämiseksi sinulla on oltava kansalliskirjastokortti.
 • Jos sinulla ei vielä ole kansalliskirjastokorttia, uusi kirjastokortti suositellaan tilattavan tällä e-lomakkeella ennen kirjastoon saapumista. Voit saada kortin myös Rotundan neuvonnasta ensimmäisellä käynnilläsi.
 • Kansalliskirjaston digitaaliset palvelut ovat koko ajan normaalisti toiminnassa.

Suojatoimet

 • Sekä asiakkaiden että henkilökunnan tulee noudattaa turvaetäisyyksiä ja sen vuoksi lähineuvontaa ei anneta, vaan palvelua annetaan pääsääntöisesti vain palvelupisteissä.
 • Salit ja muut asiakastilat ovat asiakkaiden käytettävissä, mutta asiakaspaikoista vain osa on käytettävissä. Huomioi, että tämä voi rajoittaa pääsyäsi erikoislukusaliin ja pohjoissaliin suosituimpina aikoina. 
 • Kirjastokäynnin ajan asiakkaiden on suojauduttava sen mukaan, mitä valtion, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän ja Helsingin yliopiston määräykset ja suositukset sanovat maskien käytöstä, turvaväleistä huolehtimisesta sekä hyvästä käsihygieniasta.

Jäljennepalvelu toimittaa jäljenteitä ilman lähineuvontaa.

Tilaava ja lähettävä kaukopalvelu toimivat, mutta toimitusajoissa voi olla viivettä muiden kirjastojen poikkeuksellisista aukioloajoista johtuen.

Kaikkien aineistojen ja palvelujen osalta toimitusajat voivat olla normaalia pidempiä.

Vapaakappaletoimisto osoitteessa Yliopistonkatu 1 aukeaa 1.9.2021, jolloin pieniä vapaakappalelähetyksiä voi jälleen toimittaa suoraan toimistolle. Rahdin ja isompien vapaakappaletoimitusten vastaanotto, sekä neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse ovat normaalisti toiminnassa. Tarkemmat tiedot löytyvät vapaakappaletoimiston sivuilta.

Ota yhteyttä