Armas Järnefeltin sävellyskäsikirjoituksia Kansalliskirjastolle

Julkaisupäivä

Kansalliskirjasto on saanut lahjoituksena Armas Järnefeltin (18691958)­­­ sävellyskäsikirjoituksia. Lahjoitus koostuu pääosin Järnefeltin vokaalimusiikista ja täydentää siten Käsikirjoituskokoelmissa jo olevaa Armas Järnefeltin arkistoa.

Armas Järnefelt: Bröllopsmasch. Photo Marko Oja.

Armas Järnefelt: Bröllopsmasch. Kuva: Marko Oja.

Lahjoituksessa on mukana myös italialaisen säveltäjän ja pianistin Ferrucio Busonin (1866−1924) käsikirjoitus Unter den Linden. Busoni oli Järnefeltin opettaja ja ystävä.

Aineiston lahjoittaja on Armas Järnefeltin seura ry. Järnefeltin elämätyötä tunnetuksi tekevä seura täyttää huhtikuussa 20 vuotta. Käsikirjoitusten lahjoittaminen Kansalliskirjastolle on osa seuran juhlaa. Kansalliskirjasto on kiitollisena vastaanottanut lahjoituksen ja onnittelee Armas Järnefeltin seuraa sen menestyksekkäistä vuosista.

Lahjoitettu aineisto liitetään osaksi Armas Järnefeltin jo kirjastossa olevaa arkistoa. Käsittely- ja luettelointivaiheen jälkeen aineiston voi tilata tutkittavaksi Kansalliskirjaston Erikoislukusaliin. 

Kahden maan mestari

Armas Järnefelt teki merkittävän uran Suomessa ja Ruotsissa sekä kapellimestarina että monipuolisena säveltäjänä. Hän toimi noin 25 vuotta Ruotsin Kuninkaallisen oopperan hovikapellimestarina ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 1909. Suomessa Järnefelt johti Suomalaista oopperaa ja toimi sen taiteellisena johtajana. Lisäksi hän johti monia muita orkestereita. Säveltäjänä hänen tuotantonsa koostuu sekä orkesteriteoksista että pienimuotoisimmista kappaleista. Jean Sibeliuksen kanssa Järnefeltillä oli läheiset välit, koska hänen Aino-sisarensa oli Sibeliuksen puoliso.

 

Petri Tuovinen
tietoasiantuntija
Kansalliskirjasto
petri.tuovinen@helsinki.fi
Puh. +358 2941 22716