Hyppää pääsisältöön

Anders Johan Sjögrenin päiväkirjat julkaistu

Julkaisupäivä
Suomensukuisten ja kaukasialaisten kansojen lingvistiikan ja etnografian uranuurtaja A. J. Sjögrenin (1794-1855) päiväkirjat on julkaistu vapaaseen käyttöön. Sjögrenin viisi vuosikymmentä kattava päiväkirja valottaa 1800-luvun alkupuolen akateemista elämää Suomessa ja Venäjällä.

Sjögrenin massiivinen, omakätisenä yli 8000-sivuinen Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelmaan kuuluva päiväkirjakokonaisuus avaa tutkimusmahdollisuuksia kielitieteen, etnografian ja suomalais-ugrilaisten kansojen historiaan sekä mm. opiskelijaelämään Loviisassa, Porvoossa ja Turussa. Michael Branchin, Esko Häklin ja Marja Leinosenn toimittama teos kertoo myös kansallismielisen aatemaailman muotoutumisesta ja hänen suhteestaan moniin tunnettuihin suomalaisiin, kuten M.A. Castreniin ja J.V.  Snellmaniin. Päiväkirjamerkinnät kertovat yksityiskohtaista tietoa hänen elämästään Pietarissa ja tutkimusmatkoistaan Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen parissa.

Vuonna 2002 alkanutta hanketta ovat rahoittaneet mm. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Suomen kulttuurirahasto ja Niilo Helanderin säätiö sekä Leverhulme Trust.

Julkaisu on saatavilla Kansalliskirjaston Doria-palvelussa:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-6139-0

Lisätietoja:

Branch, Michael: Sjögren, Anders Johan. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-kbg-003634 (ISSN 1799-4349, verkkojulkaisu)

Tiedustelut:

tietoasiantuntija Jouni Ahmajärvi, 02941 44306, jouni.ahmajarvi@helsinki.fi