Kestävä kehitys Kansalliskirjastossa
Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät toiminnassamme ja palvelujemme kehittämisessä. Vuonna 2021 julkaistu Rohkeasti kestävään muutokseen -ohjelma taustoittaa Kansalliskirjaston näkökulmaa kestävään kehitykseen sekä esittelee tavoitteet ja etenemissuunnitelman.

Sisällysluettelo
Kestävyyden eetos on Kansalliskirjaston toiminnan ytimessä. Vastaisuudessa haluamme kehittää toimintaamme ja palvelujamme yhä kestävämpään suuntaan, turvata kaikille pääsyn tiedon, kulttuurin ja sivistyksen lähteille sekä saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä.
Kimmo Tuominen, Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja
Kestävä kehitys Kansalliskirjastossa

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet toimivat pohjana suunnittelulle
"YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen tasavertaisesti huomioon. Ohjelman kantava periaate on, että ketään ei jätetä kehityksessä jälkeen." Lue lisää Suomen YK-liiton verkkosivuilta.
YK:n tavoiteohjelman 17 tavoitetta toimivat pohjana Kansalliskirjaston kestävän kehityksen ohjelman suunnittelussa.
Kansalliskirjaston perustoiminta tukee erinomaisesti kestävän kehityksen periaatteita
Toimintamme tukee jo lähtökohtaisesti monia kestävän kehityksen tavoitteita kulttuurisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmista.
- Toimintamme juuret ulottuvat vuoteen 1640, josta lähtien olemme tallentaneet julkaistua kulttuuriperintöä ja asettaneet sitä käytettäväksi. Tämä vähentää muiden organisaatioiden tarvetta säilyttämiseen, digitointiin ja saataville asettamiseen.
- Toimintamme tukee mahdollisimman tasa-arvoista pääsyä aineistoihin.
- Edistämme avointa tiedettä.
- Digitaaliset palvelumme ovat kaikkien käytettävissä, esim. Kansalliskirjaston hakupalvelu, Finna.fi sekä digi.kansalliskirjasto.fi.
Tutustu Kestävän kehityksen ohjelmaamme (pdf):
- Rohkeasti kestävään muutokseen - Kestävä kehitys Kansalliskirjastossa 2021-2030(avautuu uuteen välilehteen)
- Ambitiösa mål mot hållbar förändring - Hållbar utveckling i Nationalbiblioteket 2021-2030(avautuu uuteen välilehteen)
- Boldly towards sustainable change - Sustainable development in the National Library of Finland 2021-2030
Hiilijalanjäljen selvitystyö

Ensimmäinen selvitys Kansalliskirjaston hiilijalanjäljestä julkaistiin toukokuussa 2023. Selvityksessä tehdyn laskelman mukaan kirjaston päästöjen kokonaisluku vuonna 2019 oli 1 018 tCO2ekv. Päästöistä kaksi kolmasosaa syntyy kiinteistöjen energian käytöstä. Toiseksi eniten eli noin 21 % päästöistä syntyy hankinnoista, jotka ovat pääsääntöisesti ICT-palveluiden ja kirjastoaineiston hankintoja. Lukuun eivät sisälly kirjaston itse tuottamien digitaalisten palveluiden ja digitoinnin tuottamat päästöt.
Raportti on luettavissa julkaisuarkisto Doriassa.
Uutinen Kansalliskirjaston verkkosivuilla.
Kestävyys ja vastuullisuus Helsingin yliopistossa
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa. Yliopisto linjaa strategiassaan, että se haluaa olla kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijä. Pitkän ajan tavoitteena on integroida kestävyys ja vastuullisuus osaksi kaikkea yliopiston toimintaa.
- Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuusohjelma 2022-2024 (pdf).
- Helsingin yliopiston kestävyys- ja vastuullisuus raportti: Katsaus kestävyyteen, kestävyys ja vastuullisuus Helsingin yliopistossa 2017–2020 (pdf).
- Lisätietoa kestävyydestä ja vastuullisuudesta Helsingin yliopistossa.
Seuraa Helsingin yliopiston uutisia kestävän kehityksen teemoihin liittyen:
Yhteistyö kulttuuriperintöorganisaatioiden kanssa
Kansalliskirjastolla on mahdollisuus toimia kulttuuriperintökentän kestävyystyön tukijana sektorirajat ylittäen: edistämme eri toimijoiden yhteistyötä, vuoropuhelua ja rohkeaa kokeilemista parhaiden ratkaisujen etsinnässä.
Poimintoja muilta kulttuuriperintöalan toimijoilta:
- Yleisten kirjastojen ympäristösivut: Vihreä kirjasto – ympäristötyön edistäminen kirjastoissa,
- Museoliiton kestävän kehityksen toimintaohjelma.
Lisää aiheesta
2022
- Susanna Eklundin esitys Kansalliskirjaston kestävyys ja vastuullisuus -työstä Arkistoyhdistyksen syysseminaarissa 11.11.2022.
- Kansalliskirjaston vuosi 2022, julkaisussa pureudutaan digitalisaation ympäristövaikutuksiin.
- Environmental Sustainability in Digital Preservation of Cultural Heritage; Advancing a sufficiency approach for Cultural Heritage Organisations. A case study of the Finnish Heritage Agency, Evangelia Paschalidoun Pro gradu -työ Lundin yliopisto, Ruotsi.
2021
2020
- Digitaalinen kulttuuriperintömme – Kestävästi digitaaliseen tulevaisuuteen, Digime-verkoston webinaari 21.10.2020.