TUTKIJAN AAMUKAHVIT KESKIVIIKKONA 6.11. KLO 9.30

Ke 6.11.2019
09.30 - 10.00

Aamukahvitilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kansalliskirjaston Agricola-sali
Unioninkatu 36, Helsinki

Laura Saari: "Framåt, mot sago-Chaco!" A. E. Nordenskiöldin karttakokoelma muinaisen Amerikan vesistöjen ja liikkuvuuden tutkimuksessa

Marraskuun tutkijan aamukahveilla Laura Saari (Helsingin yliopisto) esittelee väitöskirjahankettaan, jossa Nordenskiöldin kokoelman karttoja hyödynnetään Etelä-Amerikan muinaisten vesireittien tutkimuksessa.

Etelä-Amerikan keskellä sijaitsevat Chacon tulva-alangot muodostivat myöhäiskeskiajan ilmasto-olosuhteissa tärkeän mutta tutkimattoman kulkuväylän Andien ja trooppisten sademetsien välillä. Saaren väitöskirja kartoittaa jokivarsien muinaisjäännöksiä hyödyntäen historiallisia karttoja, 1900-luvun alun suomalais-ruotsalaisten tutkimusmatkojen aineistoja ja Fennoskandian vesistöjen tutkimuksen arkeologisia kenttämenetelmiä. Se tuottaa uutta tietoa muinaisreiteistä ja Inkaimperiumin rajadynamiikkasta sekä pohjoismaisen tiedeyhteisön historiasta, jossa sekä A. E. Nordenskiöldillä että hänen pojallaan, Chaco-tutkija Erlandilla, oli keskeinen merkitys.

Tutkijan aamukahvit on noin puolen tunnin mittainen tilaisuus. Se sisältää kirjaston tutkijapaikalla työskentelevän tai kirjaston aineistoja käyttävän tutkijan lyhyen esitelmän sekä vapaata keskustelua esityksestä, tutkimuksen tekemisestä ja kirjastojen roolista tutkimuksessa. Tilaisuus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua meillä työskenteleviin tutkijoihin ja kuulla heidän ajatuksiaan kirjastosta työskentely-ympäristönä ja tutkimuksen palveluiden tarjoajana.

Kahvila Rotunda avaa ovensa aamukahviaamuina heti yhdeksän jälkeen ja palvelee tilaisuuden ajan.