Tutkijan aamukahvit keskiviikkona 29.1. klo 9.30

Tapahtuman ajankohta
ke 29.1.2020
9:30 - 10:00
Osoite
Kansalliskirjaston Agricola-sali
Unioninkatu 36, Helsinki
Kohdeyleisö
Aamukahvitilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.
Yhteystiedot
Jaakko Tahkokallio: jaakko.tahkokallio@helsinki.fi

Tervetuloa tutkijan aamukahville kuulemaan Kansalliskirjastossa tehtävästä tutkimuksesta!

Mia Pohtola: "Psykiatrian tieteenalan kriisi ja moderni psykiatrinen diagnostiikka sen ratkaisuyrityksenä 1970-luvun Yhdysvalloissa"

Vuonna 1980 Yhdysvalloissa julkaistu Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-III) muutti miten psykiatrian diagnostiikkaa kirjoitetaan, käytetään ja ymmärretään. Uudenlaista rajojen jakajaa mielisairauksien ja mielenterveyden välillä pidettiin toisaalta tieteenalan sisällä psykiatrian pelastajana, mutta yhtäältä uusi malli on ollut laajan kritiikin kohteena aina 1970-luvulta saakka. DSM-diagnostiikkamanuaalisarjan moninaisen merkityksen myötä se onkin saanut piikitteleväksi lisänimekseen psykiatrian raamattu.

Aiempi tutkimus liittää DSM-III:n luoman uudistuksen osittaiseksi reaktioksi 1970-luvun eskaloituneeseen kuohuntaan, mutta tulkinnat eroavat. Osa tutkijoista painottaa kasvavan antipsykiatrisen liikkeen merkitystä ja toiset taas mielenterveyshoidon rakennemuutosten seurauksia. Väitöskirjatutkimukseni tarkoitus on laajentaa käsitystä DSM-III:n syntykonteksista: mistä psykiatrian tieteenalan kriisissä oli kyse ja miksi uusi diagnostiikka malli vastasi tieteenalan uusiin haasteisiin ja tarpeisiin. Avaan esitelmässä DSM:n merkitystä, tutkimukseni alustavia näkymiä ja käyttämääni lähdeaineistoa.

--

Tutkijan aamukahvit on noin puolen tunnin mittainen tilaisuus. Se sisältää kirjaston tutkijapaikalla työskentelevän tai kirjaston aineistoja käyttävän tutkijan lyhyen esitelmän sekä vapaata keskustelua esityksestä, tutkimuksen tekemisestä ja kirjastojen roolista tutkimuksessa. Tilaisuus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua meillä työskenteleviin tutkijoihin ja kuulla heidän ajatuksiaan kirjastosta työskentely-ympäristönä ja tutkimuksen palveluiden tarjoajana.

Kahvila Rotunda avaa ovensa aamukahviaamuina heti yhdeksän jälkeen ja palvelee tilaisuuden ajan.