Tila, asiakas ja palvelumuotoilu -koulutustilaisuus

Kohdeyleisö
Yleisten kirjastojen henkilökunta
Järjestäjä

Miksi haluamme muuttaa nykyistä kirjaston tilaa? Keitä toivomme tilan käyttäjiksi? Mitä arvoa tai lisäarvoa tilat tuottavat asiakkaalle? Miten kohtaamme asiakkaan kirjaston tiloissa? Miten saamme muutoksen onnistumaan?

Koulutuksessa perehdymme kirjaston asiakaspalvelun kehittämiseen palvelumuotoilun keinoin ja ratkomme osallistujien omia kysymyksiä käytännön harjoituksin. Koulutuksessa esitellään palvelumuotoilun keinovalikoimaa ja palvelumuotoilullisen ongelmanratkaisun edellytyksiä. Tarkastelun kohteena on kirjasto fyysisenä tilana, osana asiakkaiden (ja kirjaston työntekijöiden) elämää. Myöhemmin keväällä järjestämme koulutustilaisuuden verkkokirjasto- ja e-aineistopalveluiden kehittämisestä palvelumuotoilun keinoin.

Koulutustilaisuuden tavoitteena on antaa osallistujille perustietoa palvelumuotoilun mahdollisuuksista ja rajoituksista, sekä ideoita palvelumuotoilun hyödyntämiseen omassa työssä. Esimerkkien ja menetelmäharjoitusten (mm. rakkauskirje-erokirje, kuva-annotointi) kautta osallistujat saavat tuntumaa siitä, mikä voisi toimia heidän arjessaan ja ajankohtaisissa hankkeissaan.

9.00
Aamukahvi

9.30
Tilaisuuden aloitus ja tavoitteet, Antti Seppänen

Aamupäivän teema: Palvelumuotoilusta keinoja ja konsteja
Puheenjohtajana ja fasilitoijana toimii Heli Kautonen, Kansalliskirjasto

Käytännön esimerkkejä kertovat palvelumuotoilija Teija Hakaoja, SDN Finland (Palvelumuotoilu: Mitä seuraavaksi?Visualisointiharjoitus) ja verkostopäällikkö Katariina Ervasti (Palvelumuotoilua lähiöissä), Vantaan kaupunginkirjasto

Yhteisiä harjoituksia

11.30
Lounas (omakustanteinen)

12.30
Iltapäivän teema: Ihmiset tilassa
Puheenjohtajana ja fasilitoijana toimii Heli Kautonen, Kansalliskirjasto

Käytännön esimerkkejä kertoo tutkija (reformirehtori) Ulla Teräs (Näin suunniteltiin matalan kynnyksen museo), Helsingin kaupunginmuseo.

Yhteisiä harjoituksia

14.30
Päivän yhteenveto ja loppusanat, Asko Autio, Porvoon kaupunginkirjasto – Uudenmaan maakuntakirjasto

15.00
Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden videotallenne löytyy osoitteeesta: https://livestream.com/Infocrea-fi/palvelumuotoilu-kirjastoissa

Tämä tilaisuus on osa yleisille kirjastoille tarkoitettua vuoden 2017 koulutustilaisuuksien sarjaa, jonka järjestämisessä ovat mukana Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Kansalliskirjasto, Kirjastot.fi sekä Porvoon kaupunginkirjasto – Uudenmaan maakuntakirjasto.

Lisätietoa: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/koulutustilaisuuksien-sarja-yleisille-kirjastoille-2017