Suomi 100 / Näyttely: Maailma on sana - suomalaisen aforismin vaiheita

Tapahtuman ajankohta
pe 17.2 - pe 22.12.2017
0:00 - 0:00
Osoite
Kansalliskirjasto
Unioninkatu 36
Rotunda
Contact persons
Suvi
Kingsley
tiedottaja
Viestintä
Kansalliskirjasto
PL 15 (Unioninkatu 36)
00014 HELSINGIN YLIOPISTO
0503185698
02941 22722
Esteettömyys
Rotunda on esteetön tila, tilassa pääsee kulkemaan hissillä.

Mietittyäni asiaa viisikymmentä vuotta voin nyt sanoa että maailma on sana.

(Samuli Paronen, 1974) 

Kansalliskirjaston uusi näyttely esittelee suomalaista aforismia, lyhyesti sanomisen taidetta. Suomessa on rikas sananlaskuperinne ja myös aforistiikkaa on harrastettu ja harrastetaan maassamme poikkeuksellisen paljon.

Näyttelyssä on esillä ennen kaikkea aforismikirjallisuutta 1700-luvulta nykypäiviin. Harvinaisuuksia ovat muun muassa Henrik Florinuksen sananlaskujen kokoelma vuodelta 1702 sekä kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen aforismikokoelma (Jacob Frese) vuodelta 1726. Näiden lisäksi kymmenet muut teokset valottavat suomalaisen aforismin kehitystä, monipuolisuutta ja ilmaisuvoimaa. Edustettuina on Suomen tunnetuimpia aforistikkoja: J. L. Runeberg, Juhani Siljo, Edith Södergran, Gunnar Björling, V. A. Koskenniemi, Erkki Melartin, Maria Jotuni, Mirkka Rekola, Paavo Haavikko, Samuli Paronen, Erno Paasilinna, Helena Anhava ja Markku Envall.

Esillä on myös näytteitä mm. Maria Jotunin ja Samuli Parosen käsikirjoituksista. Lisäksi mukana on Paavo Haavikon kirjoituskone ja Mirkka Rekolan monista valokuvista tuttu lippalakki, aforismikalligrafiaa kuin myös Princess-teepusseja aforismeineen.  

Näyttelyyn liittyy kaksi kaikille avointa yleisötilaisuutta:

TO 6.4.2017 klo 18.00 Alustamassa professori Kaisa Häkkinen otsikolla “Sananlaskuista aforismiin” ja professori H. K. Riikonen aiheesta ”V. A. Koskenniemi – suomalaisen aforismin klassikko”.

TI 18.4.2017 klo 18.00 Alustamassa dosentti ja kirjailija Katja Seutu otsikolla “Mirkka Rekolan lukijan puoleen kääntyvä aforistiikka” sekä toimittaja ja suomentaja Jaakko Anhava Paavo Haavikon tuotannosta.

Näyttely on osa Kansalliskirjaston Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa.

Inspiroidu aforismitaiteesta ja osallistu kilpailuun! Lue lisää: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/tapahtumat/inspiroidu-aforismitaitee...