Riemun rituaalit - Promotio 1643-2023

Promootionäyttelyn tunnuskuva

Maalaus: F. Ahlstedt. Kuva: Matti Ruotsalainen / Helsingin yliopistomuseo

Ti 21.3. - Ti 31.10.2023

Kansalliskirjaston Galleria

Näyttely suljettu ma 29.5. huollon takia

 

Miltä näyttää Elias Lönnrotin tohtorinmiekka? Kuinka Mannerheimin kunniatohtoriasu eroaa entisajan promovendin puvusta? Voiko promovoitava maisteri tai tohtori tulevaisuudessa pukeutua sukupuolettomaan juhlapukuun? Kansalliskirjastossa avautuva promootion riemuvuoden näyttely esittelee monipuolisesti promootioperinnettä ja siihen liittyviä erilaisia rituaaleja.  

Promootio on suomalaisen yliopistomaailman merkittävin juhla, jossa maisterit ja tohtorit saavat akateemiset arvomerkkinsä tarkoin säädellyin menoin. Tämä perinne on säilynyt Suomessa paremmin kuin missään muualla maailmaa. Tiukoin varjeltu protokolla ja juhlallisuuksien muoto on kestänyt sitkeästi niin vallanvaihdot, sodat kuin erilaiset mielipidesuhdanteetkin ja usko yhteisiin rituaaleihin on säilyttänyt paikkansa.

Akateemista juhlaa tunnettujen ja tuntemattomien suomalaisten jalanjäljillä

Kansalliskirjaston Galleriassa avautunut näyttely on monellakin tapaa historiallinen ja tarjoaa näyttelyvieraille ensimmäistä kertaa sekä valokuvilla ja elävällä kuvalla rikastetun kokonaiselämyksen promootiosta että tutkittua tietoa promootion historiasta. Seremonian osia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä valotetaan kuvin, taideteoksin ja arkistolöydöin. Esillä on myös erilaisia promootioperinteeseen liittyviä esineitä aina 1600-luvulta tähän päivään, kuten Elias Lönnrotin tohtorinmiekka  ja Mannerheimin kunniatohtoriasu. Vaatesuunnittelija Ella Boucht on myös suunnitellut näyttelyä varten ehdotuksen tulevaisuuden sukupuolineutraaliksi maisterin tai tohtorin juhlapuvuksi

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa ja se osa yliopiston Promootion riemuvuotta 2023. Näyttelyn on kuratoinut FT Kristina Ranki.

Lue lisää Promootion riemuvuodesta

Promootion juhlavuoden logo