Publishers and funders for Open Access in Finland -seminaari 24.5.2016

Tapahtuman ajankohta
ti 24.5.2016
Osoite
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki)
Kotilava-hanke
Riitta Koikkalainen
tietoasiantuntija, Kotilava-hanke
Kansalliskirjasto / Kirjastoverkkopalvelut
riitta.koikkalainen (AT) helsinki.fi
050 4489 464

Publishers and funders for Open Access in Finland -seminaarissa 24.5. kokoonnutaan pohtimaan, miten kotimaisten tiedelehtien siirtyminen avoimuuteen on viisainta rahoittaa. Ratkaisuja etsitään yhdessä kustantajien, tutkimusrahoittajien ja tieteellisten kirjastojen kanssa. Avoimen julkaisemisen hyödyt tunnetaan hyvin, mutta sen rahoittamisen käytännöt vaihtelevat. Englanninkielisissä lehdissä käytetään paljon kirjoittajamaksuja, ja laajan lukija- ja kirjoittajakunnan vuoksi ratkaisu on kansainvälisillä foorumeilla toimiva. Pienillä kielialueilla, joilla lukija- ja kirjoittajakunta on rajallinen, lehdet ovat usein etsineet toisenlaisia ratkaisuja.

Suomalaisten tieteellisten lehtien rahoitus on tähän saakka tavallisimmin perustunut kolmeen lähteeseen: valtionapuun, tilausmaksuihin ja tieteellisten seurojen tukeen. Avoimilla lehdillä tämä rahoitusrakenne ei välttämättä enää toimi, ja sen tilalle kentän toimijat hahmottelevatkin yhdessä ratkaisua, jossa kotimaisten lehtien avoimuus ja elinvoimaisuus turvataan. Kotimaisia lehtiä tarvitaan muun muassa julkaisukanaviksi, joilla käsitellä kansallisesti tärkeitä tutkimusaiheita.

Seminaarin pääpuhuja on uudentyyppisiä ratkaisuja tieteellisen julkaisemisen levittämiseen ja rahoitukseen etsivän fullstopp-palvelun toimitusjohtaja Sven Fund.  Hänen alustuksensa jälkeen kotimaiset asiantuntijat pureutuvat päivän kysymyksiin tieteellisten seurojen, tutkimusrahoittajien, kustantajien ja kirjastojen näkökulmista. Iltapäivän työryhmätyöskentelyssä aiheisiin syvennytään vielä perusteellisemmin. Lisätietoja seminaarista löytyy Kotilava-hankkeen verkkosivuilta. Seminaarin ohjelma (pdf) löytyy täältä.

Tieteiden talossa järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta työryhmätyöskentelyn ja kahvituksen järjestämisen vuoksi ilmoittautuminen on tarpeen. Ilmoittautuminen päättyy torstaina 19.5.2016 kello 12. Ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Seminaarin tuottaa Tieteellisten seurain valtuuskunnan ja Kansalliskirjaston yhteinen Kotilava-hanke. Järjestelyissä on ollut mukana myös Helsingin yliopiston kirjaston, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Suomen tiedekustantajien liiton asiantuntijoita.

Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä, ja tilaisuudesta tehtävä tallenne julkaistaan myöhemmin Kotilavan verkkosivuilla.