333 pientä elefanttia - Finnan 5-vuotisjuhlaseminaari

Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki
kk-kvp-viestinta (at) helsinki.fi
Saapumisohjeet
Musiikkitalon pääaulasta opasteet harjoitussali Paavoon ja alalämpiöön.

Kansalliskirjasto järjestää Finna-palvelun 5-vuotisjuhlaseminaarin 14. joulukuuta Musiikkitalolla.

Viidessä vuodessa Finna on kehittynyt muutaman kulttuuriorganisaation hankkeesta Suomen suurimmaksi verkkokirjastoksi ja merkittävimmäksi digitaalisen kulttuuriperinnön hakupalveluksi. Nyt mukana on 333 arkistoa, kirjastoa ja museota yli 15 miljoonalla aineistolla. Kuukaudessa Finnaa käyttää noin 2,5 miljoonaa ihmistä.

Finna on osoitus sektori- ja organisaatiorajat ylittävästä yhteistyöstä ja osallistumisesta. Juhlaseminaarissa katsomme tulevaisuuteen ja mietimme millainen nuori nyt 5-vuotiaasta leikki-ikäisestä kasvaa.

12.30 Tervetuliaisjuoma alalämpiössä

Seminaarin puheenjohtajana toimii johtaja Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto

13.00

Tilaisuuden avauspuheenvuoro. Johtaja Minna Karvonen, opetus- ja kulttuuriministeriö

Yhdestä moneksi - yhdessä: Finnan kasvu ja tulevaisuus. Palvelusuunnittelija Maria Virtanen, Kansalliskirjasto
Finnaa hyödyntäviin verkkopalveluihin tehdään joka kuukausi miljoonia käyntejä. Yli 300 arkistoa, kirjastoa ja museota tarjoaa aineistojaan ja palveluitaan Finnan avulla. Yksi yhteinen ratkaisu on taipunut monenlaiseen käyttöön. Mitkä ovat olleet avaimet onnistumiselle? Mikä Finnassa on ainutlaatuista? Mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan? Maria Virtanen kertoo Finnan kasvusta ja haastattelee Finna-kehityksen avainhenkilöitä Ere Maijalaa ja Erkki Tolosta.

Maailma on sanoista tehty. Koodausaktivisti ja lastenkirjailija Linda Liukas
Mitä tekoäly on? Onko se fiksu kone, pelottava robotti vai ystävällinen apuri? Entä miten tietokoneet oppivat? Ennen uusia maailmoja luotiin sanoin, sävelin ja siveltimenvedoin. Nykyisin maailmaa muuttaa myös koodi ja koneoppiminen. Mutta minkälaisia maailmoja Armi Ratia tai Helene Schjerfbeck olisivat luoneet jos he olisivat olleet ohjelmoijia?

14.15 Tauko

14.35

Informaatiomuotoilu - ihmisen ja tiedon rajapinnassa. Informaatiomuotoilija Juuso Koponen, Koponen+Hildén
Tekoälyn kehityksestä huolimatta tiedon loppukäyttäjä on yleensä ihminen eikä kone. Informaatiomuotoilu tarkoittaa ihmisen ja tiedon välisten rajapintojen, esimerkiksi karttojen, tilastokuvioiden ja taulukoiden suunnittelua mahdollisimman selkeiksi ja havainnollisiksi. Minkälaisia haasteita ja mahdollisuuksia avoimen tiedon valtava määrä synnyttää, ja kuinka informaatiomuotoilu pystyy vastaamaan niihin?

Miten 333 organisaatiota voi kehittää yhtä yhteistä digitaalista palvelua kuunnellen kaikkien asiakkaita? Johtava käytettävyyssuunnittelija Riitta Peltonen, Kansalliskirjasto

Timantinhionnasta lyhyesti. Palvelupäällikkö Heli Kautonen, Kansalliskirjasto
Finnan suunnittelu on kiinnostanut vuosien varrella lukuisia opinnäytetyön tekijöitä. Miksi tämä(kin) työ kannattaa tehdä näkyväksi ja miten?

FINNA osana avoimen tutkimuksen ja kulttuurin digitaalista toimintaympäristöä. Johtaja Jarmo Saarti, Itä-Suomen yliopisto, Finnan konsortioryhmän puheenjohtaja

16.00 Malja 5-vuotiaalle Finnalle ja pientä suupalaa alalämpiössä

Tervetuloa!

Voit seurata tapahtuman viestintää Twitterissä aihetunnisteella #finnayhdessä.