Tapahtuma- ja näyttelytilat Kansalliskirjastossa

Kansalliskirjastossa on erilaisiin kultuuritapahtumiin soveltuvia tiloja. Isot yleisötapahtumat järjestetään yleensä Kupolisalissa. Pienemmät luento ja esitystapahtumat puolestaan Agricola-huoneessa tai Eteläsalissa. Näyttelyitä on esillä alakerrassa olevassa Galleriassa, sekä välikäytävässä ja Slaavilaisessa kirjastossa.

Sisällysluettelo

Kupolisali

Kansalliskirjaston sydän on Kupolisali, joka on vuosisatojen varrella toiminut mm. näyttelytilana ja lukusalina. Nykyään sali on erilaisten kulttuuritapahtumien, kuten luentoja ja konserttien ensisijainen tapahtumapaikka Kansalliskirjastossa. Salin seinien maalaukset ja kattokoristelut suunnitteli arkkitehti Frans Sjöström ja maalasi koristelmaalari C. H. Carlsson. Salissa voidaan järjestää 100 henkilön tilaisuuksia. Salissa on erinomaiseksi kehuttu akustiikka, joka mahdollistaa musisoinnin ilman äänen vahvistamista. Salissa on kuitenkin myös äänentoistojärjestelmä mikrofonille. Varusteluun lukeutuu myös spottivalaistus sekä flyygeli.

Rotunda

Kupolisalin takaa aukeaa vuonna 1907 valmistunut Rotunda, jossa on kirjaston asiakaspalvelu. Kaikki Rotundan rakenteet on teräsrunkoa ja raudoitettua betonia. Kokonaisuus oli aikaansa nähden erittäin moderni, ensimmäisiä lajissaan koko Suomessa. Soikean avoimen keskitilan ympärille on kuuteen kerrokseen sijoitettu säteittäin kaksipuolisia hyllyjä 200 000 niteelle. Rotundan alimmassa kerroksessa on seinäpinta-alaa, jossa on nähty mm. valokuvanäyttelyitä.

Näyttelytilat

Ihminen ja luonto -näyttelyn vitriinejä hämärässä Galleriassa.

Galleria

Kirjaston päärakennuksen pohjakerroksessa sijaitsessa Galleriassa on näyttelyvitriinejä, ripustuskiskoja, spottivalaistus, AV-laitteistoa ja 130m2 lattiapinta-alaa.

Yhdyskäytävä ja kahvila

Rotundan alakerrassa sijaitsee yhdyskäytävä ja kahvila, jossa on näyttelytilaa sekä vitriinejä. Käytävä toimii reittinä Fabiania-rakennuksen puolella oleviin Musiikki- ja Slaavilaiseen kirjastoon, sekä Erikoislukusaliin.

Lue lisää näyttelyistämme.

Eteläsali

Eteläsali on pääsääntöisesti tutkijoiden käyttöön varattua hiljaista lukutilaa. Salissa on mahdollista järjestää esimerkiksi luentoja ja esitelmiä.

Agricola-huone

Agricola-huone sijaitsee Kansalliskirjaston kellarissa. Huone soveltuu pienten luentojen tai esitysten tapahtumapaikaksi. Huoneessa on Av-laitteet.