Suomi 100 / Näyttely: Tiellä sananvapauteen - Kekkonen, jumala, seksi

King – God – Sex ovat olleet sananvapauden ja sensuurin ikuisia aiheita. Niitä pilkkaamalla on päätynyt varmasti sensuroitujen listalle. Suomi ei ole tehnyt tästä poikkeusta.

”Urho Kekkonen valvoi idänsuhteita ja oli suomettumisen takuumies. Kaikki tiet vievät Kekkoseen. Jumalanpilkka oli taas Rintalan ja Salaman kohtalona. Seksin uhreja on lukuisia Kaius Cajantista Matti-Juhani Koposeen. Teemat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia ja keskusteluttavat varmasti jokaista”, kertoo näyttelytyöryhmän puheenjohtaja ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm.

Kansalliskirjaston näyttelyyn on koottu itsenäisyyden ajan keskeiset sensuuri- ja sananvapaustapaukset. Ensimmäistä kertaa kävijä pääsee tutustumaan moniin alkuperäisteoksiin samalla kertaa.

Mukana on teosnäytteitä, kiellettyjä levyjä, lehtileikkeitä, hakuteoksia ja keskusteluargumentteja, jotka antavat vastauksen kysymykseen, miksi Suomesta tuli sananvapauden kärkimaa.

Tiellä sananvapauteen -aikajana esittelee verkossa sadan vuoden tapahtumakronikan. Siinä on lähes tuhat syventävää ja dokumentoivaa artikkelia ja 30 haastattelua. Aikajanan on rahoittanut Helsingin Sanomain Säätiö. https://sananvapauteen.fi

Näyttely on Kansalliskirjaston Suomi 100 -juhlavuoden päänäyttely ja se on auki kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyyn liittyy myös samanniminen teos, jonka on kustantanut Into Kustannus. Kirjaa myydään sekä Kansalliskirjastossa että Into Kustannuksen verkkokaupassa.

Näyttelytyöryhmä:
Kai Ekholm, Tuomo Olkkonen, Päivikki Karhula, Eeva-Liisa Leppänen, Harri Ahonen
Konservaattori: Heidi Törrönen
Näyttelyarkkitehti: Marjaana Kinnermä

Kuva-aineistoa Kansalliskirjaston Flickr-albumissa:
https://flic.kr/s/aHskoKwJKh