Palvelun kuvaus

Kuvailusäännöt ohjaavat kuvailijaa tuottamaan laadukasta metatietoa. Kuvailujen tuottaminen edellyttää kuvailusääntöjen hallintaa.

Kuvailusääntöpalvelu neuvoo, kuinka suomenkielisiä kuvailusääntöjä sovelletaan kuvailtaessa kirjastoaineistoa ja aineistoon liittyviä toimijoita ja aiheita. Suomessa käytössä olevat kuvailusäännöt ovat RDA (Resource Description and Access) ja ISBD (International Standard Bibliographic Description). Sääntöjen käytöstä on mahdollista saada myös koulutusta.

Kuvailusääntöjen lisäksi palvelu tarjoaa neuvontaa kuvailusääntöjen käsitemallien ja mappausten (yhteismitallistamissääntöjen) soveltamisesta.

RDA-kuvailusäännöt ovat maksullisessa ja lisensiointisopimuksen vaativassa RDA toolkit -palvelussa, johon käyttäjä saa tunnukset. ISBD-kuvailusäännöt ovat käytössa maksuttomasti ja ilman rekisteröitymistä kansalliskirjaston ylläpitämillä verkkosivuilla.

Käytetyt standardit
  • RDA, ISBD, FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records), FRAD (Functional Requirements for Authority Data), FRSAD (Functional Requirements for Subject Authority Data). Näitä kuvailua ohjaavia standardinomaisia sääntöjä ja käsitemalleja ylläpitävät kirjastoalan kansainväliset kehittämisverkostot:
Yhteystiedot
Kuvailusääntöpalvelun palveluosoite
Palvelun käyttäjät
  • -
Ohjausvastuu

Ohjausvastuu Kansalliskirjastolla. Kansalliskirjasto työstää kuvailusääntöjä yhteistyössä kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kanssa. Kuvailustandardiryhmän verkkosivut: https://www.kiwi.fi/x/Hor9Ag

Organisoitumisen tapa
  • Palvelua kehitetään Kansalliskirjaston perustoimintana
Asiasanat: 
Avainsanat