
Kuvailusäännöt ohjaavat kuvailijaa tuottamaan laadukasta metatietoa. Kuvailujen tuottaminen edellyttää kuvailusääntöjen hallintaa.
Kuvailusääntöpalvelu neuvoo, kuinka suomenkielisiä kuvailusääntöjä sovelletaan kuvailtaessa kirjastoaineistoa ja aineistoon liittyviä kohteita, kuten toimijoita, paikkoja ja aiheita. Suomessa käytössä olevat kuvailusäännöt ovat RDA (Resource Description and Access) ja ISBD (International Standard Bibliographic Description). Sääntöjen käytöstä on mahdollista saada myös koulutusta.
Kuvailusääntöjen lisäksi palvelu tarjoaa neuvontaa kuvailusääntöjen käsitemallien ja mappausten (yhteismitallistamissääntöjen) soveltamisesta.
RDA-kuvailusäännöt ovat maksullisessa ja lisensiointisopimuksen vaativassa RDA Toolkit -palvelussa, johon käyttäjä saa tunnukset. Keskitetysti rahoitettu kansallinen lisenssi käytössä kirjastoissa 2019 alkaen.
ISBD-kuvailusäännöt ovat käytössä maksuttomasti ja ilman rekisteröitymistä Kansalliskirjaston ylläpitämillä verkkosivuilla.
- RDA, ISBD, LRM (Library Reference Model).
Näitä kuvailua ohjaavia standardinomaisia sääntöjä ja käsitemalleja ylläpitävät kirjastoalan kansainväliset kehittämisverkostot:- IFLA (International Federation of Library Association and Institutions): http://www.ifla.org/cataloguing
- RSC (RDA Steering Committee): http://www.rda-jsc.org/
- Kirjastot
- museot
- arkistot
Ohjausvastuu Kansalliskirjastolla. Kansalliskirjasto työstää kuvailusääntöjä yhteistyössä kuvailustandardien kansallisen kehittämisryhmän kanssa. Kuvailustandardiryhmän verkkosivut: https://www.kiwi.fi/x/Hor9Ag
- Palvelua kehitetään Kansalliskirjaston perustoimintana