Kirjastokortti

Aineistojen koti- tai lukusalilainaksi varaamiseksi ja lainaamiseksi tarvitset kansalliskirjastokortin.

Palvelun kuvaus

Kuka voi saada kansalliskirjastokortin?

Kansalliskirjastokortin voi saada henkilö, joka

  • on yli 15-vuotias
  • asuu Suomessa (postilokero-, poste restante- tai ulkomaan osoite ei kelpaa)
  • omistaa suomalaisen henkilötunnuksen.

Suomessa asuvat ulkomaalaiset voivat hakea henkilötunnusta maistraatista.

Helsingin yliopistossa vaihto-opiskelijoina tai vierailevina tutkijoina toimivat voivat saada kirjastokortin, vaikka eivät täytä kaikkia edellä mainittuja ehtoja.

Maistraatin verkkosivut (maistraatti.fi)

Muut ulkomaalaiset voivat saada kirjastokortin, jolla voi varata ja lainata aineistoa lukusalikäyttöön, mutta ei kotilainaan.

Kansalliskirjaston asiakastilojen ja avokokoelmissa tai käsikirjastossa olevien aineistojen käyttö kirjaston lukusaleissa ei edellytä kirjastokorttia.

Miten saan kansalliskirjastokortin?

Uusi asiakas voi saada kortin täyttämällä ennakkoon e-lomakkeen. Lomakkeella tilatun uuden kansalliskirjastokortin voi hakea kirjastosta kun saat sähköpostiin ilmoituksen että kortti on valmis. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus.

Kirjastokortti voidaan tehdä myös ilman ennakkotilausta Kansalliskirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi kuvallinen henkilötodistus (ajokortti, passi tai virallinen henkilötodistus). Samalla saat mukaasi kirjastomme käyttösäännöt.

Ensimmäinen kansalliskirjastokortti on maksuton, mutta uuden kortin tilaaminen kadonneen tai vahingoittuneen tilalle maksaa 5 euroa.

Jos Helsingin yliopiston kutsumalla tutkijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, osaston edustaja voi hakea hänelle kansalliskirjastokorttia Kirjastokortti kansainväliselle vieraalle -lomakkeella.

Mihin antamiani henkilötietoja käytetään?

Asiakkaan tietoja käytetään ainoastaan kirjastossa asiointiin ja aineistojen lainausten ja tilausten hallinnointiin. Lisätietoja Kansalliskirjaston asiakasrekisteristä.

Kansalliskirjastokortin tarkemmat tiedot löydät Kansalliskirjaston käyttösäännöistä.

Palveluun liittyminen

Maksuton palvelu