Jäljennepalvelu

Kansalliskirjaston aineistoista voi tilata jäljenteitä. Jäljennepalvelu tekee paperi- ja digitaalisia jäljenteitä niin yksityiskäyttöön, tutkimuksen tarpeisiin kuin julkaisutoimintaankin. Asiakkaat voivat myös itse kopioida aineistoja tai kuvata niitä omilla laitteillaan tietyin ehdoin.

Palvelun kuvaus

Mitä aineistoja voin kopioida itse ja mitä en?

Voit ottaa itse kopioita kotilainattavista ja käsikirjaston aineistosta. Voit lain mukaan tehdä julkistetusta aineistosta jäljenteen yksityistä käyttöä varten siinäkin tapauksessa, että teoksen tekijänoikeudet ovat edelleen voimassa. 

Seuraavien aineistojen itsepalvelukopiointi ei ole sallittua niiden säilyvyyden turvaamiseksi, mutta voit tilata niistä jäljenteitä jäljennepalvelulta:

  • Kansalliskokoelman aineistot
  • Historiallisten, erikois- ja arkistokokoelmien aineistot
  • Erittäin harvinaiset tai vaurioitumisherkät aineistot

Voinko kuvata aineistoja kamerallani?

Voit pääsääntöisesti kuvata kaikkia aineistoja omalla digikamerallasi, myös aineistoja joiden itsepalvelukopiointi ei ole sallittua. Edellytyksenä on, että kuvaus tapahtuu muita häiritsemättä ja aineistoa vahingoittamatta. Salamaa ei saa käyttää.

Erikoislukusalissa kuvaamiseen on pyydettävä lupa salin henkilökunnalta. Arkistoaineistojen käyttöön voi myös liittyä rajoituksia, minkä vuoksi niiden kuvaamisesta kannattaa kysyä etukäteen.

Vaativaa kuvausta varten kirjastossa on kuvaushuone, jossa voit kuvata aineistoa omilla laitteillasi. Sovi järjestelyistä, tilaa tarvitsemasi aineisto ja täytä kuvauslupalomake viimeistään kolme päivää aikaisemmin.

Kirjaston työntekijä valvoo kuvausta, jos kuvauksen kohteena on vanha tai harvinainen aineisto. Tilan käytöstä ja valvonnasta peritään maksu palveluhinnaston mukaan.

Miten tilaan jäljenteen?

Tee tilaus täyttämällä jäljennetilauslomake verkossa tai lähettämällä tilaus sähköpostilla palveluosoitteeseen.

Jos kyseessä on aineisto, josta on olemassa korvaava tallenne (mikrofilmi, digitaalinen kopio), teemme paperijäljenteen tuosta tallenteesta alkuperäisen aineiston säilyvyyden turvaamiseksi.

Tekijänoikeuslaki asettaa rajoituksia jäljennepalvelulle. Julkaisuista, joiden tekijänoikeudet ovat voimassa, voimme jäljentää paperisena vain osia. Musiikkijulkaisuista (nuotit, äänitteet) emme saa tehdä minkäänlaisia kopioita ilman oikeudenomistajan lupaa. Digitoida voimme vain aineistoa josta tekijänoikeudet ovat rauenneet.

Jäljenteiden toimitusaika on yksi viikko. Tilauksista veloitamme palveluhinnaston mukaisesti. Kaikissa kysymyksissä voit ottaa yhteyttä jäljennepalveluun osoitteessa kansalliskirjasto(at)helsinki.fi.

Jäljenteet tilataan jäljennetilauslomakkeella: Jäljennetilauslomake (elomake).

Milloin käytän Kansalliskirjaston Mikkelin toimipisteen palveluja?

Kansalliskirjaston Mikkelin toimipisteen puoleen tulee kääntyä, kun:

  • kun digitoitavana on esimerkiksi kokonaisia julkaisuja tai laajoja julkaisukokonaisuuksia
  • aineisto on huonokuntoista, herkästi vaurioituvaa tai suurikokoista

Kun haluat:

  • tallentaa digitointiprosessin tekniset vaiheet (käytetyt laitteet, laatu, käsittelyhistoria)
  • varmistaa aineiston käsittelylle turvalliset, arkistovaatimukset täyttävät olosuhteet
  • skannatun aineiston jälkikäsittelyn
  • digitoinnin lisäksi aiheeseen liittyvää suunnittelu- tai konsultointipalvelua.

Lisätietoja:

Digitointipalvelut

 

Palveluun liittyminen

Maksullinen palvelu