Fyysisten vapaakappaleiden vastaanotto

Lain kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) mukainen vapaakappaleiden luovutus painotuotteiden ja tallenteiden osalta.

Palvelun kuvaus

Lain kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) mukainen vapaakappaleiden luovutus painotuotteiden ja tallenteiden osalta. Toiminnan tarkoituksena on on kansallisen julkaisutuotannon säilyttäminen ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tiedon tarvitsijoiden käyttöön nyt ja tulevaisuudessa. Vapaakappalekokoelmissa säilyy myös sellainen aineisto, joka muuten katoaa saatavilta nopeasti ja jota muut kirjastot eivät talleta.

Vapaakappaleet kotimaassa valmistetuista aineistoista tulee lähettää lähetysluetteloineen Kansalliskirjastoon neljännesvuosittain tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuun aikana. Ulkomailla valmistetut aineistot tulee toimittaa 30 päivän kuluessa aineistojen maahantuonnista. Tarvittaessa voidaan sopia myös erilaisista toimitusjaksoista.

Aineistojen luovutusvelvollisia ovat:

  • valmistaja, kun julkaisu tai tallenne on valmistettu Suomessa
  • julkaisija tai kustantaja, kun se valmistaa itse tai valmistuttaa ulkomailla tuotteita, jotka on tarkoitettu levitettäväksi Suomessa
  • maahantuoja, kun julkaisijalla tai kustantajalla ei ole toimipaikkaa Suomessa.

Aineistot kuvaillaan soveltuvin osin kansallisbibliografia Fennicaan ja kansallisdiskografia Violaan, jotka ovat käytettävissä Kansalliskirjaston hakupalvelussa. Talletetut aineistot ovat paikallisesti käytettävissä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa.

Palveluun liittyminen

Maksuton palvelu

Tietoa palveluun liittymisestä

Luovuttamisesta aiheutuvista kustannuksista vastaa luovutusvelvollinen.

Osa palvelupakettia