Annif

Annif on Kansalliskirjastossa kehitettävä avoimen lähdekoodin työkalu, jolla voi automaattisesti etsiä asiasanoja tekstille. Annif hyödyntää useita koneoppimisen ja kieliteknologian ratkaisuja.

Palvelun kuvaus

Annif on avoimen lähdekoodin työkalu, jota voi hyödyntää asiasanoitukseen kielestä riippumatta ja millä vain kuvailusanastolla, olettaen että käytettävälle kielelle on saatavissa tarvittavat työkalut. Annifin voi kouluttaa omalle aineistolleen mahdollisimman sopivaksi. Finto AI -palvelu perustuu Annifiin.

Annifin kehitystyö tapahtuu Github-alustalla ja on avoimesti kenen tahansa seurattavissa ja kommentoitavissa. Annifin voi ladata omaan käyttöön esimerkiksi GitHubista ja sitä tarjotaan myös PyPI-hakemiston kautta sekä Docker-pakettina. Annifia voi kokeilla verkkolomakkeen kautta ja sillä on myös testikäyttöön soveltuva rajapinta, jonka kautta sen voi integroida omiin järjestelmiin. Tarjoamme myös ladattavia, valmiiksi koulutettuja Annif-malleja, jotka on koulutettu Finto AI -palvelun tarpeisiin. Annifin käyttöä voi harjoitella itsenäisesti koostamamme englanninkielisen verkko-opetusmateriaalin avulla.

Annifia hyödynnetään Kansalliskirjaston tarjoaman Finto AI -palvelun lisäksi mm. Saksan taloustieteen kansalliskirjastossa ZBW:ssä sekä Alankomaiden kansalliskirjastossa. Kummatkin tahot ovat myös osallistuneet Annifin tekniseen kehitystyöhön.

Palveluun liittyminen

Maksuton palvelu

Palvelun vaihtoehtoinen nimi

Automaattisen asiasanoituksen työkalu Annif

Osa palvelupakettia