Palvelut

Kansalliskirjasto auttaa kirjastoja arvioimaan ja kehittämään omia palveluitaan tarjoamalla kirjastojen toiminnan ja niiden vaikuttavuuden arviointiin erilaisia työkaluja.
Kansalliskirjaston rakentamassa Tieteellisten kirjastojen tilastotietokannassa (KITT) julkaistaan Suomen tieteellisten kirjastojen vuosittaiset tilastot kansainvälisen ISO 2789 kirjastotilastostandardin mukaisesti. Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto antaa kokonaiskuvan Suomen tieteellisten kirjastojen voimavaroista, kokoelmista ja palveluista.
Kansalliskirjasto digitoi sen omiin kokoelmiin kuuluvia tai niihin luovutettavia aineistoja, jotka digitoinnin jälkeen tulevat käyttöön digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa. Edistämme digitaalisen aineiston tuottamista solmimalla kumppanuuksia esim. lehtitalojen kanssa. Tekijänoikeuden alaisen materiaalin käyttöön avaamiseen tarvitsemme oikeudenhaltijoiden suostumuksen.
Tarjoamme Kansalliskirjaston digitaalisia historiallisia lehtiä ja pienpainatteita digi.kansalliskirjasto.fi:n eli Digin kautta. Tekijänoikeudesta vapaat aineistot ovat kaikkien saatavilla, ja tekijänoikeuden alaiset ovat käytettävissä vain vapaakappalekirjastojen asiakaspäätteillä. Digi sisältää myös Peri+-palveluun kuuluvat valikoidut tieteelliset aikakauslehdet, jotka ovat käytössä sopimuksen tehneissä kirjastoissa.
Kirjastoille välitämme sanomalehtien mikrofilmikopioita.
Kansalliskirjaston tarjoamat alustapalvelut ovat Finna-, Finto-, kirjastojärjestelmä- ja julkaisuarkistopalvelut.
Kansalliskirjasto tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa kansalliseen Finna-palveluun, joka näkyy osoitteessa Finna.fi. Lisäksi Finnan jäsenorganisaatiot voivat halutessaan luoda Finnan työkaluilla oman hakupalvelunsa tai verkkokirjastonsa.
Finto on Kansalliskirjastossa ylläpidetty keskitetty ontologia- ja sanastopalvelu, joka mahdollistaa sanastojen julkaisun ja selailun. Palvelu tarjoaa myös rajapinnat sanastojen ja ontologioiden hyödyntämiseen muissa ohjelmistoissa.
Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelu tarjoaa tukea digitaalisten aineistojen verkkojulkaisemiseen. Peruspalvelu kattaa työkalut aineistojen syöttöön, hallintaan ja julkaisemiseen.
Kirjastojärjestelmäpalvelu tarjoaa ja kehittää avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmää tieteellisten kirjastojen käyttöön ja koordinoi sen tarvitseman palvelinalustan hankintaa.
Fennica – Suomen kansallisbibliografia on suomalaisen julkaisutuotannon tietokanta. Tietokanta muodostuu vapaakappalelain (laki kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007) nojalla luovutetun aineiston pohjalta, ja kuvailussa noudatetaan kansallisbibliografiatyön kansainvälisiä suosituksia.
Viola on Suomen kansallisdiskografia ja nuottiaineiston kansallisbibliografia. Tietokantaan on tallennettu tiedot kotimaisista äänitteistä vuodesta 1901 sekä kotimaisista nuoteista vuodesta 1977.
Kansalliskirjaston tarjoamia lisensointipalveluja ovat FinELib, Elektra ja Peri+.
FinELib on suomalaisten korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen konsortio. Kansalliskirjastossa toimiva FinElib-toimisto neuvottelee sopimuksia elektronisista aineistoista ja avoimesta julkaisemisesta konsortion jäsenten puolesta. Konsortion tehtävä on turvata ja parantaa elektronisten aineistojen saatavuutta ja edistää avointa julkaisemista.
Kansalliskirjaston tarjoamia julkaisupalveluja ovat elektronisten dokumenttien julkaisupalvelu Elektra ja vanhoja tieteellisiä aikakauslehtiä tarjoava Peri+. Palvelut tuotetaan yhteistyössä Kopioston kanssa.
Europeana Formula -palvelulla Suomen arkistot, kirjastot ja museot saavat aineistojaan koskevan metadatan Euroopan yhteiseen digitaalisten kulttuuriperintöaineistojen portaaliin eli Europeanaan (europeana.eu). Kansalliskirjasto opastaa sopimuksen tehneitä organisaatioita siinä, millaista taustatyötä metadatan vienti edellyttää.
Suomen Voyager-kirjastoissa tietueiden poiminta muista kuin suomalaisista Voyager-tietokannoista hoidetaan BookWhere- ja USEMARCON-ohjelmien avulla. USEMARCON on konversio-ohjelma, jonka avulla poimitut tietueet muunnetaan oikeaan formaattiin ja merkistöön ennen kuin ne tallennetaan tietokantaan.
Itse tuottamansa metatiedon ja datan Kansalliskirjasto tarjoaa avoimena datana kaikkien hyödynnettäväksi.
Kansalliskirjasto vastaa kolmen tietovarannon, Melindan, Arton ja Juulin, ylläpidosta.
Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.
ARTO on kotimaisten aikakauslehti- ja monografia-artikkelien viitetietokanta ja metatietovaranto. ARTOn tiedot ovat haettavissa oman käyttöliittymän lisäksi Finnassa ja niitä voidaan hyödyntää rajapintojen avulla muun muassa korkeakoulujen julkaisutiedonkeruussa.
Juuli-julkaisutietoportaali on tarkoitettu suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisutietojen selailuun ja niistä tehtäviin hakuihin. Juulin sisältämät viitetiedot on koottu suomalaisten korkeakoulujen tutkimustietojärjestelmistä.
Kansalliskirjasto ylläpitää ja kehittää palveluita kirjastojen tiedonkuvailun avuksi.
Formaattipalvelulla on kansallinen ylläpito- ja kehittämisvastuu MARC 21 - ja Dublin Core -formaateista. ONIX-formaattia ylläpidetään yhdessä Kirjavälityksen kanssa. Kansalliskirjasto antaa koulutusta ja ylläpitää ohjeistusta näistä formaateista sekä osallistuu formaattien kansainväliseen kehittämiseen.
Kansalliskirjasto ylläpitää myös kuvailusanastoja ja ontologioita, jotka auttavat aineiston kuvailussa kuten asiasanoituksessa, ja edesauttavat tiedonhakua. Kansalliskirjaston ylläpitämät sanastot ja ontologiat ovat YSO, YSO-paikat, YSA, Allärs ja Metatietosanasto. Lisäksi Kansalliskirjasto koordinoi KOKO-ontologian ylläpitoa.
Kuvailusääntöpalvelu neuvoo kansainvälisten kuvailusääntöjen (esim. RDA:n ja ISBD:n) käyttöä kirjastoaineistoa kuvailtaessa. Palvelu tarjoaa suomennoksen sääntötekstistä ja siihen linkitetyt kansalliset linjaukset. Palvelu antaa neuvonnan lisäksi myös kuvailusääntöjä esittelevää koulutusta. Kuvailusääntöjen ylläpidon lisäksi palvelu tekee metatiedon yhteentoimivuutta edistävää kehitystyötä kansainvälisten käsitemallien, tietomallien ja kuvailustandardien välillä kuvailuyhteistyön laajentuessa kirjastojen ulkopuolelle.
Toimijakuvailupalvelu ohjeistaa henkilöiden, sukujen ja yhteisöjen kuvailua sekä niiden hyödyntämistä aineistojen kuvailussa.
Tunnistepalvelulla on kansallinen vastuu julkaisujen tunnisteista (ISBN, ISSN, ISMN, URN) sekä organisaatioiden, mm. kirjastojen ISIL-tunnuksesta. Tunnistepalvelun vastuulla on tunnusten jakelu, neuvonta, koulutus ja julkaisualan yhteistyö sekä kansalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen osallistuminen.
Kansalliskirjaston ja julkaisualan toimijoiden tehtävänä on yhteistyössä tallettaa kotimainen julkaisutuotanto. Tallettaminen koskee painotuotteita, äänitteitä ja muita tallenteita sekä digitaalisia julkaisuja ja muuta verkkoaineistoa.
Toiminnan tarkoituksena on on kansallisen julkaisutuotannon säilyttäminen ja saattaminen tutkijoiden ja muiden tiedon tarvitsijoiden käyttöön nyt ja tulevaisuudessa. Vapaakappalekokoelmissa säilyy myös sellainen aineisto, joka muuten katoaa saatavilta nopeasti ja jota muut kirjastot eivät talleta.
Kansalliskirjaston vapaakappaletoimisto vastaa aineiston vastaanotosta ja asiakasneuvonnasta.
Tarjoamme laajan kokonaisuuden yleisille kirjastoille suunnattuja palveluita. Palveluvalikoimamme tukee mm. tietoaineistojen kuvailun kehittämistä ja tietokantojen käyttöön asettamista. Lisäksi vahvistamme kirjastojen osaamista e-aineistohankinnoissa sekä näiden aineistojen käytettävyyden parantamisessa.
Kehitämme Finna-palvelua niin, että yleisten kirjastojen asiakkaiden tarpeet otetaan huomioon. Lisäksi tarjoamme palvelun käyttöön keskitetyn asiakastuen ja tarvittavat ohjeet. Yleisillä kirjastoilla on mahdollisuus osallistua järjestämiimme koulutuksiin ja tapahtumiin myös etäyhteydellä.
Kansalliskirjaston palvelut yleisille kirjastoille, palvelukuvaukset 2020