Tarjoamme tutkijatiloja, joita on mahdollista hakemuksesta saada henkilökohtaiseen käyttöön pitkäaikaista tutkimustyötä varten.

Varattavat tutkijapaikat

Kansalliskirjastossa on varattavissa seuraavat tutkijapaikat:

  • Eteläsalin tutkijapaikat (20 paikkaa)
  • Pohjoissalin tutkijahyllyt (n. 20 hyllyä)
  • Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat (4 paikkaa)

Tutkijapaikat ja -hyllyt ovat maksuttomia.

Ketkä voivat hakea tutkijapaikkaa ja miten haku tapahtuu?

Tutkijapaikat ovat avoimia kaikille. Paikkoja myönnettäessä huomioidaan:

  • Kansalliskirjaston aineistojen (erityisesti lukusalilainat) käyttötarve
  • tutkijan työhuonetilanne
  • tutkijapaikan viikottainen käyttömäärä

Haku on puolivuosittain – touko-kesäkuussa ja marras-joulukuussa – verkossa olevalla e-lomakkeella. Kevään 2017 haussa paikkoja myönnetään ajalle 1.8.2017–31.12.2017. Tutkijapaikka tai -hylly annetaan käyttöön puoleksi vuodeksi kerrallaan. Kesken kauden vapautuneita paikkoja voi kysyä asiakaspalvelustamme, joka myös antaa lisätietoa tutkijapaikoista.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat myönnetään lyhyemmiksi jaksoiksi kevät- ja syyskausille. Kesäkaudella nämä paikat ovat ensisijaisesti ulkomaisten tutkijoiden käytössä ja niitä voi varata ottamalla yhteyttä Slaavilaisen kirjaston neuvontaan (kk-slav(at)helsinki.fi).

Kesken kauden vapautuneita paikkoja sekä lisätietoja tutkijapaikoista voi kysyä asiakaspalvelustamme.

Kirjaston yleisneuvonta
Kansalliskirjasto
+358 (0)2941 23196 (arkisin/vardagar/weekdays 10–17, ke/ons/Wed 10-20, parittomien viikkojen la/varannan lördag udda veckor/every other saturday 9–16.)

Millaiseen työskentelyyn eri tutkijatilat soveltuvat?

Varattavat tutkijatilat jakaantuvat neljään ryhmään niiden sijainnin ja käyttötarkoituksensa mukaan.

Eteläsalin tutkijapaikat

Eteläsalin tutkijapaikat soveltuvat erityisesti tutkijoille, jotka käyttävät Kansalliskirjaston tiedekokoelman aineistoa, jota saa ainoastaan lukusalilainaan. Tämä aineisto toimitetaan saliin tutkijan omaan hyllyyn. Fennica- ja erikoiskokoelmien aineistoja ei toimiteta Eteläsaliin.

Kaikilla 20 tutkijapaikan saaneilla on käytettävissään n. 2 m hyllytilaa ja liikuteltava kaappi omien tarvikkeiden säilyttämistä varten. Varattavien tutkijapaikkojen lisäksi Eteläsalissa on 12 vapaata lukupaikkaa.

Pohjoissalin tutkijahyllyt

Fennica-salin tutkijahyllyyn n. 80 cm leveydeltä lukusalilainoja ja omia aineistoja, joita voi säilyttää hyllyssä koko kauden ajan. Lukusalilainojen uusiminen on tutkijan vastuulla. Vastuu hyllyssä säilytettävistä omista aineistoista on myös tutkijalla. Saliin ei toimiteta Fennica-aineistoa. Fennica-lukusali poistuu asiakaskäytöstä kesän 2017 kuluessa (aikaisintaan 19.6., tarkka päivämäärä vahvistetaan myöhemmin). Fennica-ainiestoa luetaan elokuusta 2017 alkaen uudistetussa erikoislukusalissa.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat

Slaavilaisen kirjaston paikat on tarkoitettu erityisesti Slaavilaisen kirjaston lukusalilainoja ja avokokoelmaa käyttäville. Tutkijapaikoilla on lukittavat laatikostot ja lisäksi mahdollisuus säilyttää lukusalilainoja työpöydällä ja hyllyillä. Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikoista lisätietoja voi kysellä sähköpostiosoitteesta kk-slav(at)helsinki.fi.