Kansalliskirjaston tutkijapaikkoja on mahdollista hakea henkilökohtaiseen käyttöön pitkäaikaista tutkimustyötä varten.

Kansalliskirjaston tutkijapaikat

Kansalliskirjastossa on haettavissa seuraavia tutkijapaikkoja:

• Eteläsalin tutkijapaikat (20 paikkaa)
  • Pohjoissalin tutkijahyllyt (20 hyllyä)
  • Rotundan tutkijakaapit (4 kärryä)
  • Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat (4 paikkaa)

Tutkijapaikat, -kaapit ja -hyllyt ovat maksuttomia.

Ketkä voivat hakea tutkijapaikkaa ja miten haku tapahtuu?

Tutkijapaikat ovat avoimia kaikille. Paikkoja myönnettäessä huomioidaan:

• Kansalliskirjaston aineistojen (erityisesti lukusalilainat) käyttötarve
  • tutkijan työhuonetilanne
  • tutkijapaikan viikottainen käyttömäärä

Tutkijapaikat myönnetään joko yhdeksi kalenterivuodeksi tai puoleksi vuodeksi tammikuusta 2019 alkaen. Tutkijapaikkaa haetaan verkossa olevalla e-lomakkeella 10.12.2018 mennessä. Valinnoista ilmoitetaan viikolla 50.

Kesken kauden vapautuneita paikkoja sekä lisätietoja tutkijapaikoista voi kysyä asiakaspalvelustamme (kk-palvelu(at)helsinki.fi):

Kirjaston neuvonta
Kansalliskirjasto

Millaiseen työskentelyyn eri tutkijapaikat soveltuvat?

Kansalliskirjaston tutkijapaikat jakaantuvat neljään ryhmään niiden sijainnin ja käyttötarkoituksen mukaan.

Eteläsalin tutkijapaikat

Eteläsalin tutkijapaikat soveltuvat erityisesti tutkijoille, jotka käyttävät Kansalliskirjaston tiedekokoelman aineistoa, jota saa ainoastaan lukusalilainaan. Tämä aineisto toimitetaan saliin tutkijan omaan hyllyyn. Fennica- ja erikoiskokoelmien aineistoja ei toimiteta Eteläsaliin.

Kaikilla 20 tutkijapaikan saaneilla on käytettävissään n. 2 m hyllytilaa ja liikuteltava kaappi omien tarvikkeiden säilyttämistä varten. Haettavien tutkijapaikkojen lisäksi Eteläsalissa on 12 vapaata lukupaikkaa.

Pohjoissalin tutkijahyllyt

Pohjoissalin tutkijahyllyyn mahtuu n. 80 cm leveydeltä lukusalilainoja ja omia aineistoja, joita voi säilyttää hyllyssä koko kauden ajan. Lukusalilainojen uusiminen on tutkijan vastuulla. Vastuu hyllyssä säilytettävistä omista aineistoista on myös tutkijalla. Saliin ei toimiteta Fennica- eikä erikoiskokoelmien aineistoa.

Rotundan tutkijakaapit

Rotundan lukittavat tutkijakaapit soveltuvat omien aineistojen ja tarvikkeiden säilyttämiseen. Niissä ei voi säilyttää lukusalilainoja eikä avokokoelman aineistoja.

Slaavilaisen kirjaston tutkijapaikat

Slaavilaisen kirjaston paikat on tarkoitettu erityisesti Slaavilaisen kirjaston lukusalilainoja ja avokokoelmaa käyttäville. Tutkijapaikoilla on lukittavat laatikostot ja lisäksi mahdollisuus säilyttää lukusalilainoja työpöydällä ja hyllyillä.