Medialle
Kansalliskirjaston viestintä- ja kulttuuripalveluiden toimintayksikkö palvelee kirjaston sidosryhmiä ja joukkoviestimiä kaikissa viestintään liittyvissä asioissa.

Sisällysluettelo
Kirjastopalveluihin ja Kansalliskirjaston aineistoihin liittyvät kysymykset:
kansalliskirjasto (at) helsinki.fi, puh. 02941 23196.
Yleiset tiedustelut: kk-viestinta (at) helsinki.fi
Opastukset: kk-opastukset (at) helsinki.fi
Kuvausluvat ja kuvaaminen
Kuvaaminen Kansalliskirjaston tiloissa
- Kansalliskirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto ja kulttuurilaitos. Kirjaston rakennuksia ja asiakastiloja voi kuvata vapaasti kirjaston aukioloaikoina mikäli kuvauksesta ei aiheudu haittaa kirjaston toiminnalle tai aineistoille eikä se häiritse kirjaston asiakkaita tai henkilökuntaa.
- Tarpeetonta kovaäänistä keskustelua tulee välttää.
- Kansalliskirjaston päärakennuksessa (Unioninkatu 36) saa kuvata Kupolisalissa, sen ensimmäisellä parvella ja Rotundassa. Kupolisalin ylin parvi ei ole avoin asiakastila ja sinne pääsee vain erityistapauksissa ja saatettuna. Lukusaleissa kunnioitamme tutkijoiden työrauhaa eikä niissä saa kuvata.
- Kirjaston aineistoja tulee käsitellä varoen, eikä niitä saa siirrellä.
- Jalustoja tai muita vastaavia välineitä ei saa käyttää.
- Salamat ja muut voimakkaat valonlähteet saattavat vahingoittaa tiloissa säilytettäviä aineistoja, joten niiden käyttö on kielletty.
- Yllä olevista säännöistä poikkeavien sekä laajempien ja pitkäkestoisempien lehti-, televisio- yms. kuvauksien kohdalla tulee aina ottaa yhteyttä kirjaston viestintään kk-viestinta@helsinki.fi.
- Kansalliskirjasto toivoo, että sen rakennuksista ja toimitiloista tallennettua kuvamateriaalia julkaistaessa mainitaan aina kuvauksen kohde. Myös silloin, kun rakennukset tai tilat esiintyvät muun kuin Kansalliskirjaston oman toiminnan tapahtumapaikkana tai taustana, ne on syytä mainita.
Aineiston kuvaaminen
- Aineistojen kuvaamiseen liittyvät ohjeet löytyvät Kansalliskirjaston käyttösäännöistä.
Ohjeita kuvausluvan saaneille
- Ilmoittaudu aulan vahtimestarille saapuessasi kuvaamaan, jotta hän voi tarkistaa kuvausluvan.
- Kuvauslupa myönnetään aina tietylle ajalle ja tiettyyn paikkaan. Mikäli aika on ylittymässä tai haluat vaihtaa paikkaa, ilmoita siitä vahtimestareille.
- Laukkuja yms kuljetusvälineitä ei saa viedä sisälle kirjaston tiloihin, joten kuvaustarpeet tulee siirtää vahtimestareilta saataviin koreihin tai kärryihin. Logistiikan helpottamiseksi suosittelemme kuvauspaikkaan tutustumista etukäteen.
Viestintä
Vuosikertomus
Kansalliskirjaston vuosikertomukset löytyvät julkaisuarkisto Doriasta:
- Kansalliskirjaston vuosikertomus 2022
- Kansalliskirjaston vuosikertomus 2021
- Kansalliskirjaston vuosikertomus 2020
Tätä vanhemmat vuosikertomukset löytyvät kirjaston verkkosivuilta:
Kansalliskirjaston verkkovuosikertomus 2019
Kansalliskirjaston verkkovuosikertomus 2018
Kansalliskirjaston verkkovuosikertomus 2017
Kansalliskirjaston verkkovuosikertomus 2016
Kansalliskirjaston verkkovuosikertomus 2015
ISSN 1797-7320
Kansalliskirjaston viimeinen painettu vuosikertomus kertoo vuodesta 2014 (Issuu.com). Kirjaston vanhemmat vuosikertomukset löydät Doria-julkaisuarkistosta (Doria.fi)
Kansalliskirjaston tunnus
Kansalliskirjaston tunnus muodostuu logon ja merkin yhdistelmästä. Tunnuksen on laatinut graafikko Erik Bruun 2000-luvun alussa.
Tunnuksen pylväät symboloivat akateemisuutta ja historiaa. Vuosiluku 1640 kertoo toiminnan jatkuvuudesta ja kirjaston juurista, jotka ulottuvat aina Turun Akatemian perustamiseen.
Tunnuksen käyttöoikeus: Kansalliskirjaston viestintä, kk-viestinta@helsinki.fi.