Namibia-kokoelma

Kokoelman aineisto muodossa

Analoginen

Namibia-kokoelmaan kuuluu aikaisemman Ambomaan, nykyisen Namibian, kielillä ilmestynyttä kirjallisuutta runsaat 400 julkaisua vuodesta 1876 aina 1980-luvulle

Kokoelman kuvaus

Namibia-kokoelmaan kuuluu aikaisemman Ambomaan, nykyisen Namibian, kielillä ilmestynyttä kirjallisuutta runsaat 400 julkaisua vuodesta 1876 aina 1980-luvulle asti. Kokoelmassa on pääasiallisesti uskonnollista kirjallisuutta, mutta myös paikallisten kielten oppaita kuten aapisia, kielioppeja ja muita oppikirjoja, kaunokirjallisuutta, satuja ja tarinoita. Kokoelmassa on myös aikakauslehtiä.

Namibian kansalliskirjallisuuden perustan loivat suomalaiset lähetyssaarnaajat 1870-luvulta alkaen. Kirjat painettiin Suomessa 1900-luvun alkuun saakka. Ensimmäinen julkaistu kirja oli Pietari Kurvisen ndongankielinen aapinen ABD Moshindonga vuodelta 1876. Lähetystyöntekijät saivat oman painokoneen Oniipaan vuonna 1901, mutta kirjoja painettiin edelleen myös Suomessa, joskus Lontoossa ja Kapkaupungissakin. Ensimmäiset Oniipassa painetut kirjat olivat ndongan- ja uukuanjamankieliset katekismukset vuodelta 1902. Suomalaiset lähetystyöntekijät ovat julkaisseet kirjallisuutta ndongankielellä yli 100 vuotta.

Namibia-kokoelmaan ei kuulu Suomessa julkaistu suomenkielinen lähetystyötä ja Ambomaan ja Namibian oloja käsittelevä kirjallisuus.

Kokoelman kielet

Aineistotyyppi

Kirjat
Aikakauslehdet

Kartunnan tila

Valmistunut

Kokoelman kattavuus ajanjaksoittain

Uusin aika (1900–)