Monrepos'n kartanon kirjasto

Kokoelman aineisto muodossa

Analoginen

Kirjasto sisältää 1700-luvun ja 1800-luvun alun kirjallisuutta.

Kokoelman kuvaus

Monrepos’n kartanon kirjaston kokosivat strasbourgilaissyntyinen Ludwig Heinrich von Nicolay (1737–1820) ja tämän poika Paul von Nicolay (1776–1866). Ludwig Heinrich aloitti kokoelman keruun jo opiskeluaikanaan Ranskassa, ja jatkoi sitä Pietarissa toimiessaan Venäjän keisarillisen hovin palveluksessa vuodesta 1766 alkaen. Vuodesta 1803 hän asui Monrepos’n kartanossa Viipurin ulkopuolella. Kartanon kirjasto lahjoitettiin ensimmäisen maailmansodan aikana Helsingin yliopistolle.

Kirjasto sisältää pääasiassa 1700-luvun ja 1800-luvun alun kirjallisuutta. Ennen vuotta 1700 painetun aineiston osuus on noin 10 %.

Valistushenkisessä kirjastossa ovat esillä myös 1700-luvun lopun alkava romantiikka ja uustunteellisuus. Kokoelma on Venäjällä koottu yleiseurooppalainen ”arts et lettres” -kirjasto ja se heijastaa sekä aikansa ominaispiirteitä että omistajansa kirjallisia harrastuksia.

Kokoelman kirjoista yli puolet on ranskankielisiä ja noin viidennes saksankielisiä. Lisäksi  siihen sisältyy paljon englannin-, italian- ja hollanninkielistä kirjallisuutta.

Kokoelman kielet

Aineistotyyppi

Aikakauslehdet
Kartat
Kirjat
Kuvat

Kartunnan tila

Valmistunut

Kokoelman kattavuus maantieteellisesti

Eurooppa Itä-Eurooppa Venäjä

Saatavuus ja käyttörajoitukset

Ainoastaan erikoislukusalikäyttöön