Japonica
Kokoelman aineisto muodossa
Japonica- eli japanilainen kokoelma koostuu useista 1900-luvulla saaduista kirjalahjoituksista. Kokoelmassa on noin 600 nimekettä ja 1300 nidettä.
Kokoelman kuvaus
Japonica- eli japanilainen kokoelma koostuu useista 1900-luvulla saaduista kirjalahjoituksista. Kokoelmassa on noin 600 nimekettä ja 1300 nidettä. Kokoelmassa on kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, oppikirjoja, nuotteja, aikakauslehtiä, tiedelehtiä, karttoja ja pienpainatteita. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvun puolivälistä, uusin vuodelta 1980. Suurin osa kirjoista on painettu 1920-30-luvuilla. Aihealueita on lukuisia: historia, taidehistoria, politiikka, elämäkerrat, runous, kirjallisuus, yhteiskunta, askartelu, manga, urheilu, perustuslaki, matkailu, diplomatia jne. Suurin osa kirjoista on japaninkielisiä, mutta joukossa on noin 80 kirjaa englanniksi, 20 saksaksi ja noin 20 kirjaa muilla kielillä.
Aineistotyyppi
Kartunnan tila
Kokoelman kattavuus maantieteellisesti
Itä-AasiaPääkokoelma
ErikoiskokoelmatYläkokoelma
Kirjastossa muodostetut erikoiskokoelmatSaatavuus ja käyttörajoitukset
Ainoastaan erikoislukusalikäyttöönAihealueet
Luettelointiperiaatteet
Luetteloitu englanniksi. Tekijä- ja nimeketiedot myös japaniksi.
Luettelointistatus
Lisätietoja luetteloinnista
Kokoelma on luetteloitu Kansalliskirjaston finna-hakupalveluun.
Kokoelmasta laadittu paperiluettelo: Salomaa, Tero, Annotated catalogue of the Japonica Collection. Publications of the Helsinki University Library 56. Helsinki 1994.
Kokoelman koko
Signum
Provenienssi
Kokoelma koostuu useasta erillisestä lahjoituksesta ja hankinnasta, jotka kytkeytyvät läheisesti japanologeihin sekä Suomen ja Japanin välisiin suhteisiin. Vuonna 1936 saatiin Japanilais-suomalaiselta yhdistykseltä 390 nidettä seuran puheenjohtajan, paroni Takaharu Mitsuin nimellä tunnetussa lahjoituksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Suomen Japanin-suurlähettiläänä 1939–1944 toiminut Karl Gustav Idman (1885–1961) lahjoitti noin 20 merkittävää kirjaa kokoelmaan. Kirjastonhoitaja Aarne Mustonen hankki Japanin suurlähetystön poistuttua maasta vuonna 1944 romukaupasta suurlähetystön jäämistön, josta hän lahjoitti kirjastolle 1950-luvulla 168 nimekettä. 1950-luvulla kokoelma laajeni Japanin opetusministeriön kirjallisen osaston päällikön Shigenori Baban ja japanologi Marta Keravuoren kirjavaihdon seurauksena osalla, joka nykyään käsittää 138 nimekettä. Lisäksi kokoelmaan on siirretty Suomen Japanin ensimmäisen asiainhoitajan, Gustaf John Ramstedtin (1873–1950) kotikirjaston japanologiset kirjat, joissa on runsaasti Ramstedtin omia merkintöjä. Kokoelmaa täydentävät edelleen sekalaiset hankinnat, mm. siirrot Aasian ja Afrikan kielten ja kulttuurien laitokselta.
Kokoaja
Helsingin yliopiston kirjasto