Fenno-Ugrica

Kokoelman aineisto muodossa

Digitaalinen

Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica on digitaalinen kokoelma, joka koostuu digitoiduista uralilaisilla kielillä julkaistuista aineistoista.

Kokoelman kuvaus

Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica on digitaalinen kokoelma, joka koostuu digitoiduista uralilaisilla kielillä julkaistuista aineistoista.

Suurin osa aineistoista on digitoitu Venäjän kansalliskirjaston kokoelmista vuosina 2012-2015, jolloin Kansalliskirjasto toteutti Koneen Säätiön apurahalla Sukukielten digitointiprojektin.

Fenno-Ugricaan sisältyy Viron kielen instituutissa digitoituja liivinkielisiä julkaisuja sekä erilliset Zingarica- ja Judaica-kokoelmat, jotka on tuotettu Kansalliskirjaston johtamassa Vähemmistökielten digitointiprojektissa. Osa aineistosta on digitoitu ja asetettu käyttöön yhteistyössä Museoviraston arkiston, Suomen muinaismuistoyhdistyksen, Viron kirjallisuusmuseon, Kungliga biblioteketin ja Kungliga Vitterhetsakademienin kanssa.

Kokoelmaan kuuluu 19 eri uralilaisella kielellä (ersä, liivi, mokša, šokša, karjala, hanti, mansi, komisyrjääni, komipermjakki, nenetsi, selkuppi, niittymari, vuorimari, inkeroinen, vepsä, karjala, koltansaame ja udmurtti) julkaistuja aineistoja pääosin 1920-, 30- ja 40-luvuilta, ajanjaksolta, jolloin näiden kielten kirjakielen kehitys ja kehittäminen alkoivat.

Kokoelma koostuu monografioista ja kausijulkaisuista. Monografioita on kokoelmassa yli 1100 ja sanomalehtiä yli 20 000 numeroa. Käsikirjoitussivuja kokoelmassa on noin 1500.

Aineistotyyppi

Aikakauslehdet
Käsikirjoitukset
Kirjat
Pienpainatteet
Sanomalehdet

Kartunnan tila

Kumulatiivinen

Kokoelman kattavuus maantieteellisesti

Napa-alueet Pohjoismaat Suomi Venäjä

Saatavuus ja käyttörajoitukset

e-aineistona etäkäyttöön