Estonica

Kokoelman aineisto muodossa

Analoginen

Estonica-kokoelma sisältää osan vapaakappaleina saadusta, Venäjän keisarikunnan alueella vuosien  1828–1917 välillä painetusta vironkielisestä kirjallisuudesta ja jonkin verran myös muuta tätä vanhempaa ja nuorempaa aineistoa.

Kokoelman kuvaus

Estonica-kokoelma sisältää osan vapaakappaleina saadusta, Venäjän keisarikunnan alueella vuosien  1828–1917 välillä painetusta vironkielisestä kirjallisuudesta ja jonkin verran myös muuta tätä vanhempaa ja nuorempaa aineistoa. Kokoelmaan sijoitettiin Venäjän vallan aikana vironkielinen kirjallisuus, jota ei aikanaan pidetty Helsingin yliopistossa suoritettavan tutkimuksen kannalta tärkeänä. Merkittäväksi katsottu  kirjallisuus puolestaan luetteloitiin ja sijoitettiin kirjaston humanistiseen kokoelmaan.

Kokoelmaan kuuluu vironkielisiä aapisia ja lukukirjoja, almanakkoja ja kalentereita, hengellistä kirjallisuutta, kaunokirjallisuutta, laulukirjoja sekä erilaisia opaskirjoja, yhteensä noin 6 000 nidettä sekä 100 aikakauslehden vuosikertaa. Kokoelma on järjestetty systemaattisesti.

Lisäksi kokoelmassa on 250 sanomalehtivuosikertaa, joista osa on mikrokuvattu. Viron sanomalehdet 1918–1940 löytyvät myös mikrofilmitietokannasta.

Kokoelman toiseen osaan, Estonica II, kuuluu myös Viron itsenäisyyden aikana julkaistua kirjallisuutta, ja se koostuu Helsingi Eesti Seltsi -nimisen seuran jäämistöstä ostetuista teoksista.

Kokoelman kielet

Aineistotyyppi

Aikakauslehdet
Kirjat
Pienpainatteet
Sanomalehdet

Kartunnan tila

Valmistunut

Kokoelman kattavuus maantieteellisesti

Itä-Eurooppa

Saatavuus ja käyttörajoitukset

Ainoastaan erikoislukusalikäyttöön