Kansalliskirjasto.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Kansalliskirjasto pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden lain Digitaalisten palvelujen tarjoamisesta mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee kansalliskirjasto.fi -sivustoa.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto ei täytä lain Digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 kaikkia vaatimuksia. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Sivustolla on sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

•    karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön (esim. sää- tai maastokarttoja)

•    toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018

•    verkkosisältöä, joka on arkistoitu ennen 23.9.2019

•    video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä: sivusto uusiutui 22.6.2021 ja sen kehittäminen jatkuu edelleen. Osa sisällöistä ja/tai toiminnoista ei täytä saavutettavuusvaatimuksia, koska niiden kehitys saattaa olla kesken.

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia:

1. Havaittava

1.1 Tekstivastineet (WCAG 1.1.1 Ei tekstuaalinen sisältö)

 • Palvelu saattaa sisältää kuvia, joista puuttuu tekstivastine. Tällöin tekstivastine on tiedoston nimi.
 • Sivustolla saattaa olla myös koristeellisia kuvituskuvia, joita ei ole merkitty kuvituskuviksi.

1.2 Aikasidonnainen media (WCAG 1.2.1 Pelkkä audio ja pelkkä video (tallennettu), 1.2.2 Tekstitys (tallennettu), 1.2.3 Kuvailutulkkaus tai mediavastine (tallennettu))

 • AV-materiaalilta puuttuu tekstitys, tekstivastine tai mediavastine.

1.3 Erottuva (1.4.1 Värien käyttö, 1.4.3 kontrasti (minimi))

 • Cookiebot -evästeasetusten painikkeen kohdistusvärissä jokaisen sivun alareunassa ei ole aina riittävästi kontrastia, sillä taustaväri vaihtelee riippuen sivun sijainnista selaimen ikkunassa.

2. Hallittava

2.4 Navigoitava (2.4.1 Ohita lohkot, 2.4.3 Kohdistusjärjestys, 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa), 2.4.7 Näkyvä kohdistus)

 • Sivustolla on linkkejä, joissa on sama linkkiteksti, mutta jotka johtavat eri kohteisiin. Esimerkiksi Palveluhaku- ja Etsi kokoelmia -sivuilla on “Lue lisää” -linkkejä, jotka avaavat piilotettua sisältöä.
 • Chatbotin Sulje-painiketta ei pysty kohdistamaan ruudunlukijalla. Chatbot-palvelun elementeissä ei ole myöskään visuaalisesti tarpeeksi havaittavaa kohdistustyyliä.

3. Ymmärrettävä

3.1 Luettava (3.1.2 osien kieli,  3.2.4 Johdonmukainen merkitseminen)

 • Sivustolla saattaa olla kääntämätöntä sisältöä, kuten ruudunlukijoille tarkoitettuja linkkitekstejä, kuvien alt-tekstejä tai elementtien nimilappuja.

4. Lujatekoinen

4.1 Yhteensopiva (4.1.1 Jäsentäminen, 4.1.2 Nimi, rooli, arvo)

 • iframe-elementistä puuttuu otsikko.
  Iframe sisältää aukioloajat-widgetin. Tämä lisäosa on kehitetty kolmannen osapuolen toimesta, eikä siihen saa laitettua otsikkoa. iframe-elementtiä edeltää kuitenkin otsikko sekä ruudunlukijoille näkyvä ohjeteksti.
 • Footerissa, eli alatunnisteessa, olevien aukioloaikojen suurentaminen voi aiheuttaa sen, että tiedot siirtyvät eri riveille.

Verkkopalvelua kehitetään edelleen, ja saavutettavuusvirheitä korjataan kehittämisen yhteydessä.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 5.11.2022.

Seloste perustuu toisen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto direktiivin (EU) 2016/2102 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme? Ilmoita siitä meille ja teemme parhaamme, jotta voimme tarjota tiedot ja sisällöt saavutettavassa muodossa niin pian kuin mahdollista! Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla.

Yhteystiedot: Kansalliskirjaston viestintä, kk-viestinta@helsinki.fi

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö