Kansalliskirjasto.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Kansalliskirjasto pyrkii takaamaan verkkosivustojensa saavutettavuuden lain Digitaalisten palvelujen tarjoamisesta mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Kansalliskirjasto.fi-sivustoa.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto ei täytä lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 kaikkia vaatimuksia. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei-saavutettava sisältö

Sivustolla on sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

•    karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön (esim. sää- tai maastokarttoja)

•    toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. doc, pdf, odt), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018

•    verkkosisältöä, joka on arkistoitu ennen 23.9.2019

•    video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

Verkkosivusto uusiutui 22.6.2021 ja sen kehittäminen jatkuu edelleen. Osa sisällöistä ja/tai toiminnoista ei täytä saavutettavuusvaatimuksia, koska niiden kehitys saattaa olla kesken.

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole vielä vaatimusten mukaisia:

1. Havaittava

1.1 Tekstivastineet (WCAG 1.1.1 Ei tekstuaalinen sisältö)

 • Osa palvelun sisältämistä kuvista puuttuu tekstivastine tai tekstivastine on tiedoston nimi.
 • Sivustolla saattaa olla myös koristeellisia kuvituskuvia, joita ei ole merkitty kuvituskuviksi.
 • Osaa palvelun aria-nimilapuista ei ole käännetty sivun kielelle tai ne eivät muuten kuvaile riittävästi osion tarkoitusta, mikä saattaa vaikeuttaa käyttöä ruudunlukijalla.

1.2 Aikasidonnainen media (WCAG 1.2.1 Pelkkä audio ja pelkkä video (tallennettu), 1.2.2 Tekstitys (tallennettu), 1.2.3 Kuvailutulkkaus tai mediavastine (tallennettu))

 • AV-materiaalilta puuttuu tekstitys, tekstivastine tai mediavastine.

1.3 Mukautettava (1.3.1 Informaatio ja suhteet, 1.3.3 aistinvaraiset ominaispiirteet)

 • Jokaisen sivun alalaidassa olevan aukiolo-upokkeukioloajat-upokkeen navigointinuolilta puuttuu tekstivastineet, jolloin niiden merkitys jää mysteeriksi mikäli käyttäjä ei voi nähdä niitä.
 • Aukiolojajat-upokketta on muotoiltu HTML-tyyleillä, mikä saattaa johtaa siihen että upotuksen tyylejä ei voi muokata käyttäjän omilla tyylitiedostoilla.

1.4 Erottuva (1.4.1 Värien käyttö, 1.4.3 contrast (minimi))

 • Palvelussa käytetään elementtejä, joiden väriyhdistelmät eivät täytä minimikontrastivaatimuksia.
  • Aukioloajat-upokkeen korostuksen pohjavärissä ja tekstivärissä tummanvihreällä taustalla ei ole riittävästi kontrastia, jos käyttäjä pienentää tekstiä alle 100 %:ia.

2. Hallittava

2.4 Navigoitava (2.4.1 Ohita lohkot, 2.4.3 Kohdistusjärjestys, 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa), 2.4.7 Näkyvä kohdistus)

 • Sivustolla on linkkejä, joissa on sama linkkiteksti, mutta jotka johtavat eri kohteisiin. Esimerkiksi Palveluhaku- ja Etsi kokoelmia -sivuilla on “Lue lisää” -linkkejä, jotka avaavat piilotettua sisältöä.
 • Aukiolo-upokeessa olevia eteen- ja taaksepäin vieviä nuolia ei pysty käyttämään näppäimistöllä, koska niistä puuttuu näppäimistökohdistus. Tämä lisäosa on kehitetty kolmannen osapuolen toimesta, eikä sitä voi muokata niin että nuoliin saisi näkyvän näppäimistökohdistuksen.
 • Chatbotin Sulje-painiketta ei pysty kohdistamaan ruudunlukijalla. Chatbot-palvelun elementeissä ei ole myöskään visuaalisesti tarpeeksi havaittavaa kohdistustyyliä.
 • Sivuston chat-ominaisus peittää mobiilinäkymässä osittain valikon painikkeita.

3. Ymmärrettävä

3.1 Luettava (3.1.2 osien kieli,  3.2.4 Johdonmukainen merkitseminen)

 • Sivustolla saattaa olla kääntämätöntä sisältöä, kuten ruudunlukijoille tarkoitettuja linkkitekstejä, kuvien alt-tekstejä tai elementtien nimilappuja.
 • Aineistohaku-elementissä ja sivuston navigoinnissa, on linkkejä jotka avautuvat uudessa ikkunassa, mutta joista puuttuu asiasta huomauttava ikoni sekä ruudunlukijoille tarkoitettu tekstiselitys.

4. Lujatekoinen

4.1 Yhteensopiva (4.1.1 Jäsentäminen, 4.1.2 Nimi, rooli, arvo)

 • iframe-elementistä puuttuu otsikko.
  Iframe sisältää aukioloajat-widgetin. Tämä lisäosa on kehitetty kolmannen osapuolen toimesta, eikä siihen saa laitettua otsikkoa. iframe-elementtiä edeltää kuitenkin otsikko sekä ruudunlukijoille näkyvä ohjeteksti.
 • Sivustolla saattaa esiintyä aria-nimilappuja, jotka kuvaavat elementin tarkoitusta riittämättömästi tai eivät ole käännettyjä suomeksi tai ruotsiksi.

Verkkopalvelua kehitetään vuoden 2021 aikana, ja saavutettavuusvirheitä korjataan kehittämisen yhteydessä.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 5.11.2021.

Seloste perustuu toisen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto direktiivin (EU) 2016/2102 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivuillamme? Ilmoita siitä meille ja teemme parhaamme, jotta voimme tarjota tiedot ja sisällöt saavutettavassa muodossa niin pian kuin mahdollista! Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla.

Yhteystiedot: Kansalliskirjaston viestintä, kk-viestinta@helsinki.fi

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Saavutettavuuden valvonnan yksikkö