Tämä tiedote on lähetetty kaikille vapaakappaletoimiston asiakasrekisterissä oleville äänitteiden ja tallenteiden julkaisijoille.

Kotimaisten äänitteiden ja tallenteiden valmistus on yhä enemmän ulkomailla tapahtuvaa. Vapaakappaletoimistolle julkaisija on tärkein suomalaisen musiikkikentän kulttuuriperinnön tallettaja.

Kun äänite tai tallenne valmistetaan ulkomailla, on julkaisijan vastuulla luovuttaa siitä vapaakappale Kansalliskirjaston vapaakappaletoimistoon. Julkaisija on luovutusvelvollinen myös silloin, kun julkaisu on valmistettu ulkomailla mutta sen tilaamisessa on käytetty kotimaista agenttia tai muuta välikättä. Maahantuoja on luovutusvelvollinen vain, jos julkaisu on valmistettu ulkomailla eikä sen julkaisijalla ole toimipaikkaa Suomessa.

Myös julkaisujen digitaalisista versioista tulee lähettää vapaakappale. Fyysisistä julkaisuista tulee lähettää yksi kappale jokaisesta julkaisuversiosta, digitaalisten julkaisuversioiden lähettäminen tapahtuu Kansalliskirjaston uusitun luovutuslomakkeen kautta: https://luovutuslomake.kansalliskirjasto.fi

Vapaakappaletoimintaan tarkemmin voitte tutustua verkkosivuillamme: https://www.kansalliskirjasto.fi/fi/vapaakappaletoimisto

Huolehdittehan, että saamme julkaisuistanne kaikki julkaistut versiot. Otamme mielellämme vastaan palautetta uudesta luovutuslomakkeesta ja neuvomme vapaakappaleisiin liittyvien kysymysten kanssa.

Yhteystiedot