ISBN- ja ISSN -tunnusten hakeminen julkaisuille

ISBN-tunnus identifioi kirjat, ISMN-tunnus nuottijulkaisut ja ISSN-tunnus jatkuvasti ilmestyvät julkaisut. Suomessa tunnuksia haetaan Kansalliskirjastossa toimivista Suomen ISBN- ja ISSN-keskuksista. Tunnukset ovat hakijalle maksuttomia.

  ISBN- ja ISMN-tunnukset

  Kustantajan tehtävä on hankkia julkaisuilleen ISBN- tai ISMN-tunnus. Kustantajana pidetään jokaista henkilöä tai yhteisöä, joka kustantaa julkiseen käyttöön tarkoitettuja kirjoja tai nuottijulkaisuja.

  ISBN-tunnus ei ole lakisääteinen, mutta suurin osa kustantajista käyttää sitä, koska ISBN identifioi kirjan ja sen kustantajan yksiselitteisesti.

  Lomakkeella voi hakea tunnuksen mm. omakustanteelle, väitöskirjalle tai pienkustantajan yksittäiselle kirjalle. Tunnus tulee hakea ennen kuin kirja painetaan tai julkaistaan verkossa.

  ISBN-tunnuksen saa vain täyttämällä hakulomakkeen.

  ISBN-/ISMN-hakulomake

  Jos kustannatte säännöllisesti (esim. yhden tai useamman julkaisun vuodessa) ettekä ole vielä liittynyt ISBN-järjestelmään, täyttäkää tämä liittymislomake:

  Liittymislomake ISBN-/ISMN-järjestelmään (kustantajarekisteriin)

  Lisätietoja:

  ISBN-tunnukseen liittyvä neuvonta ensisijaisesti sähköpostitse:

  ISBN-tunnuksen palveluosoite
  +358 (0)2941 44386
  Kansalliskirjasto

  ISSN-tunnus

  ISSN on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun kansainvälinen tunnus. Jatkuvasti ilmestyvä julkaisu on painetussa tai elektronisessa muodossa ilmestyvä päättymätön julkaisu, jolla on kokoava nimi.

  Koneluettava ISSN-tunnus liittyy kiinteästi julkaisun nimeen; nimen muuttuessa myös tunnus on muutettava. ISSN-tunnuksesta on hyötyä käsiteltäessä julkaisuja kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Tällaisia julkaisuja ovat mm.

  • perinteisen muotoiset julkaisut, esim. sarjat ja lehdet, jotka ilmestyvät toisiaan seuraavina erillisinä osina tai numeroina
  • jatkuvasti päivitettävät julkaisut

  Tunnuksen voi hakea alla olevalla lomakkeella:

  ISSN-hakulomake

  Lisätietoja

  Lisätietoja ISSN-tunnuksesta

   

  ISSN-tunnuksen palveluosoite
  +358 (0)2941 44386
  Kansalliskirjasto