Hyppää pääsisältöön

Tutkimusyhteistyön muotoja 

Kansalliskirjasto voi osallistua tutkimusyhteistyöhön eri rooleissa:   

Kumppanina  

  • Kumppanuus tarkoittaa sitä, että hankerahoitusta haetaan yhdessä tutkijoiden kanssa. Kansalliskirjasto voi osallistua tutkimushankkeeseen pää- tai osatoteuttajana, konsortion jäsenenä tai muulla rahoitushaun edellyttämällä kumppanuudella. Kumppanuushankkeissa tutkimuksen sivutuotteena voi syntyä esimerkiksi Kansalliskirjaston aineistojen rikastamista tai aineistojen käyttöä tukevia tekoälysovellutuksia.  
  • Kumppanuushankkeissa tehdään pitkäjänteistä kehittämistyötä, josta hankkeen kaikki osapuolet hyötyvät. Yhteistyö tutkimushankkeiden kanssa voi sisältää myös tutkimusaineistojen ja -kirjallisuuden täsmähankintaa, menetelmien ja työvälineiden kehittämistä sekä tukea tutkimusaineistojen hallintaan ja säilyttämiseen. Kirjasto voi toimittaa hankkeen tueksi sitoumuskirjeen ja tai yhteistyösitoumuksen. 

Aineiston tarjoajana  

  • Kansalliskirjasto voi sitoutua tarjoamaan tutkimushankkeelle mahdollisuuden käyttää aineistoa peruspalveluista poikkeavalla tavalla. Aineistot voivat olla analogisia, digitaalisia tai dataa.