Hyppää pääsisältöön

Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista

 • Joululomakauden aikana Melinda-väen tavoittaa parhaiten sähköpostilla melinda-posti(at)helsinki.fi
 • Melindan hankesuunnitelma 2021-2024 valmistui alkuvuonna ja siinä määritellään palvelun kehittämisen tahtotila ja tavoitteet seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vuoden 2021 painopistealueiden kolmen kärki ovat järjestelmien yhteentoimivuus, kuvailuyhteistyön laajeneminen sekä kuvailun ekosysteemin tuki.

Yleiset kirjastot

 • Lappeenrannan kaupunginkirjaston - Heili-kirjastojen käyttöönoton valmistelut etenevät. Mukaantulo tapahtuu perinteisellä iso räätäli-mallilla, jossa paikalliskannan aineisto siirretään Melindaan lähikuukausina.
 • Lahden kaupunginkirjaston - Lastu-kirjastojen käyttöönottoprojekti on alkanut. Kickoff oli 7.12.2020. Mukaantulo tapahtuu kevyellä mallilla, jossa ei siirretä paikalliskannan aineistoja Melindaan. Kuvailu aloitetaan aikanaan pelkästään uusilla aineistoilla.
 • Liittyvät kirjastot voivat valita erilaisista mukaantulon malleista itselleen sopivan. Perinteisen aineistosiirrot sisältävän liittymistavan lisäksi on tarjolla myös kevyempiä mahdollisuuksia. Lisätietoa on wikissä.

Teknisen kehitystyön kuulumiset

 • Melinda-palvelu pyrkii toimimaan mahdollisimman normaalisti koronan aiheuttamasta tilanteesta huolimatta. Tuotannon turvaamisen ohella myös teknisiä kehitystöitä viedään eteenpäin suunnitelmien mukaan. Priorisoituja tehtäviä ovat käyttöönottoja tukevat tekniset toiminnot sekä integraatioiden ja Melindan erätuontijärjestelmän jatkokehitys.

Viimeisimmät ohjeet

 • Melindan toimintaohjeesta, joka on Melindassa työskentelyn perusohje, on julkaistu kevään aikana uusi versio. Löydät ohjeen Melinda-wikistä

Ryhmien kokoukset

Tapahtumat ja koulutukset

 • Syksyn viimeinen Melindan talonmiehen tuokio etäyhteydellä on 17.12.2020. Pidämme keväällä 2-3 Melindan talonmiehen ajankohtaistuokiota/täydentävää Extra-tuokiota etäyhteydellä. Jälkimmäiset toimivat erityisesti tiettyihin aihepiireihin keskittyvinä täydennyskoulutuksina. Niistä tiedotetaan sitä mukaan, kun ajankohdat ja aiheet tarkentuvat. 
 • Melinda-Aleph-peruskoulutus uusille Aleph-kuvailijoille tai kertausta tarvitseville järjestetään seuraavan kerran keväällä 2021 (alustava tieto). Itseopiskeluun tarkoitettu verkkomateriaali (Melinda tutuksi -MOOC) on kaikille avoin, ja sen voi käydä läpi milloin vain.
 • Pidimme 3.12.2020 Melindan syyswebinaarin, jonka teemana oli ”Melindasta on moneksi - Melindan uudet metatiedon lähteet tukevat kuvailun ekosysteemin kehittymistä”. Tilaisuudessa käytiin läpi Melindan ajankohtaisia aiheita ja tulevia suuntaviivoja.
 • Lisätietoa koulutuksista sekä tilaisuuksien ja koulutusten materiaalit löydät wikistä.

Lisätietoja