Hyppää pääsisältöön

Avoin tiede yhteistyönä

Avoimuus on Kansalliskirjaston strateginen tavoite. Kansalliskirjasto edistää erityisesti avointa saatavuutta. Olemme avoimen saatavuuden kysymysten asiantuntija, tarjoamme avoimien julkaisuarkistojen alustapalveluita ja edistämme avointa saatavuutta mm. neuvotteluissa kustantajien kanssa.

Avoin tiede tarkoittaa tieteen tuotosten eli datan ja julkaisujen sekä laajemmin tieteen prosessien ja viestinnän tuomista esteettömästi kaikkien saataville.

  • Avoin saatavuus tarkoittaa tieteellisten julkaisujen vapaata saatavuutta. Julkaisun liiketoimintaperiaate voi perustua tilasumaksujen sijaan esim. kirjoittajien maksamiin maksuihin. Maksullisen aineiston saatavuutta oarantavat avoimet julkaisuarkistot, joissa voidaan julkaista rinnakkaisversio maksumuurin takana olevasta aineistosta
  • Avoin data on vapaasti saatavilla dataa. Datan helppo uudelleenkäytettävyys parantaa tieteen vaikuttavuutta ja siihen tehtyjen investointien tehoa.
  • Avoimet tieteen toimintatavat nopeuttavat tutkimusta ja parantavat sen laatua. Tutkijat voivat esimerkiksi saada palautetta ja kritiikkiä toisilta tutkijoilta jo tutkimuksen aikana.
  • Avoimeen tieteeseen liittyy yleensä myös avoimen lähdekoodin hyödyntäminen.

Metatiedon asiantuntijana Kansalliskirjasto kehittää tutkimusdatan hallinnan ja levittämisen kannalta elintärkeitä kuvailukäytäntöjä.

Kansalliskirjasto käyttää laajasti avointa lähdekoodia palvelujen tuottamisessa ja tukee kehittäjäyhteisöjä.

Lisää aiheesta: